İran Meclisi'nden nükleer müzakere açıklaması

/ Kaynak: AA
İran Meclisi'nden nükleer müzakere açıklaması

DÜNYA Haberleri  / AA

'İran'ın 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerde bir anlaşmaya varılması durumunda, anlaşmanın İran Meclisince onaylanması gerekiyor'

İran Meclisi Tahran Milletvekili Ahmed Tevekküli, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye hitaben yazdığı mektupta, İran'ın 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerde bir anlaşmaya varılması durumunda, bu anlaşmanın İran Meclisi tarafından onaylanması gerektiğini belirtti. Tasnim Haber Ajansına göre, muhafazakara yakınlığıyla bilinen Tevekküli, İran'ın nükleer müzakere heyetinden övgüyle söz ettiği mektubunda, "Yaklaşık 1 buçuk yıldır, 5-6 kişilik İran heyeti 30-40 kişilik Batılı diplomatlar karşısında İran'ın 'izzetine' yakışır bir mücadele sergilemişler ve teslim olmamışlardır. Bilindiği üzere anayasanın 77'inci maddesi uyarınca uluslararası düzeyde yapılan her anlaşma ve sözleşme meclisten onay almalıdır" ifadelerine yer verildi. 290 milletvekili bulunan İran Meclisi'nin 3'de 2'sini ülkenin dini lideri Hamaney'e yakınlığıyla bilinen muhafazakar milletvekilleri oluşturuyor. Batılı ülkelerin müzakerelerle ilgili talepleri Hamaney'in eleştirilerine neden oluyor. Bu konuyla ilgili Hamaney İranlı diplomatlara hitaben yaptığı bir konuşmasında, "ABD ile yapılan müzakerelerin ülkesine hiç bir fayda sağlamayacağını" söylemişti.
ORTAK YAZILI AÇIKLAMA
Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dün gece basın mensuplarına yaptığı açıklamada 5+1 ülkeleriyle yürüttükleri nükleer müzakerelerde tarafların henüz ortak bir "yazılı açıklama" yapmayla ilgili kararlarının bulunmadığını belirtmişti. İranlı öğrenciler ajansı İSNA'nın haberine göre, Zarif, "Ortak bir yazılı açıklamayla ilgili karar alınmış değil. Bu konu üzerinde konuşulsa da kesin bir şey yok. Sonuçta yazılı bir açıklamanın ötesine geçilmeyeceği söylenebilir" ifadelerini kullanmıştı. Zarif açıklamasında, "Müzakerelerde ilerleme sağlanması karşı tarafın siyasi kararlılığına bağlı. Bu kararlılık her zaman sorunluydu" demişti. İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında, İsviçre'nin Lozan kentinde yürütülen nükleer müzakerelerin çerçeve anlaşması için belirlenen süre 31 Mart günü dolmasına rağmen görüşmelere ABD ve İran Dışişleri Bakanları ve iki ülke teknik heyetleri düzeyinde bugün de devam ediliyor. İran ile müzakere eden 5+1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaşma için nükleer çalışmaların öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki 5 yıl için ise İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak İran, 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında ise nükleer programı üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor. Görüşmelerdeki diğer görüş ayrılığı ise Batı'nın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, İran, varılacak anlaşmaya uymazsa BM yaptırımlarının kaldırılmasını değil, askıya alınması gerektiğini savunuyor. İran ise uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...