İran güvenlik bürokrasisi sil baştan: En üst düzey yetkili görevden azledildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İran güvenlik bürokrasisi sil baştan: En üst düzey yetkili görevden azledildi

DÜNYA Haberleri

İran'da Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, danışmanının casusluk suçlamasıyla idam edilmesinin ardından görevini devretmek durumunda kaldı. Şemhani’nin yerine cumhurbaşkanı kararnamesi ile Devrim Muhafızları'nın üst düzey isimlerinden General Ali Ekber Ahmediyan getirildi.

İran'da en üst düzey güvenlik yetkilisi Ali Şemhani’nin Savunma Bakanı olduğu dönemde bakan yardımcısı olarak görev yapan ve daha sonra Yüksek Konsey Genel Sekreterliği’nde danışmanı olan Ali Reza Akbari, İngiltere adına "casusluk" yaptığı gerekçesiyle Ocak ayında idam edildi.

Şemhani, hakkında casusluk şüphelerinin ortaya atılmasının ardından İngiltere vatandaşlığı da bulunan Akbari'nin ülkeye dönmesini sağlayarak yargılanma sürecinde rol oynadı.

Şemhani, Mart ayında Çin'in arabuluculuğunda İran ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme müzakerelerine öncülük etti.

Tüm bunlara rağmen Şemhani, 10 yıldır sürdürdüğü Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreterliği görevini devretti.

İran güvenlik bürokrasisi sil baştan: En üst düzey yetkili görevden azledildi

ŞEMHANİ GİTTİ AHMEDİYAN GELDİ

Görevden alınan Şemhani'nin yerine cumhurbaşkanı kararnamesi ile Devrim Muhafızları'nın üst düzey isimlerinden General Ali Ekber Ahmediyan atandı.

Daha önce 3 yıl boyunca Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapan 62 yaşındaki Ahmediyan, 2000'de Devrim Muhafızları Genelkurmay Başkanı olarak atanmış ve bu görevi 7 yıl sürdürmüştü.

İran merkezli Press TV tarafından aktarılan bilgiye göre, İran’ın dini lideri Ali Hamaney, Şemhani'yi siyasi danışmanı olarak atadı.

Şemhani 1997-2005 yılları arasında 2 dönem Savunma Bakanı olarak görev yapmış, 2013'te ise İran güvenlik ve dış politikasını şekillendiren Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreterliği görevine atanmıştı. 

Kaynak: Press TV

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...