'İran dünyadaki Şii nüfusu kendi çıkarları için kullanıyor'

/ Kaynak: AA
'İran dünyadaki Şii nüfusu kendi çıkarları için kullanıyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

Körfez Araştırma Merkezi Başdanışmanı Dr. Mustafa Alani: 'Kararlılık Fırtınası operasyonu tercih değil gerekliliktir'

Körfez Araştırma Merkezi (GRC) Başdanışmanı Dr. Mustafa Alani, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik askeri operasyonunun bir tercih değil gereklilik olduğunu ifade ederek, İran'ın Şiilik kavramını ve dünyadaki Şii nüfusu kendi milliyetçi çıkarları için kullandığını söyledi. "Kararlılık Fırtınası" adlı askeri operasyon ve İran'ın Ortadoğu politikası üzerine AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Alani, Suudi Arabistan'ın Yemen'e müdahale etmeden önce uzun süre durumun kendiliğinden düzelmesini beklediğini kaydetti. Suudi Arabistan'ı harekete geçirenin Yemen'de başkent Sana'nın milislerin eline geçmesi ve devlet kurumlarının Sana'dan çıkması olduğunu dile getiren Alani, "Yemen'deki mesele sadece küçük bir milis grubuyla alakalı değil. Sıkıntı İran'ın bölgede Irak, Suriye ve Lübnan'dan sonra Yemen'e dayanan müdahaleci ve yayılmacı politikası" dedi.
"BU SAVAŞ TERCİH DEĞİL GEREKLİLİK"
İran'ın, Suriye'de Aleviler, Lübnan'da Hizbullah, Irak'ta ise Şiiler üzerinden nüfuzunu yayma çalışmalarına karşın Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin kısıtlı bir girişimde bulunduğunu belirten Alani, Yemen'in Suudi Arabistan'ın güney komşusu olması nedeniyle farklı bir yeri olduğunun altını çizdi. Alani, "Yemen'de de benzer bir durum olmasından endişe eden Körfez ülkeleri, 'Burada yaşananlara sessiz kalamayız' mesajını verdiler" şeklinde konuştu. Husilerin Ortadoğu'da yalnız kaldıklarını belirten Alani, İran dışında hiçbir Arap veya Müslüman ülkeden destek alamadıklarına işaret etti. Husilerin, bu süreçte İran'a ideolojik olarak bağlı duruma düştüğüne dikkati çeken Alani, "Kendilerini Hizbullah'ın zamanında yaptığı gibi İran'ın ellerine bıraktılar" yorumunda bulundu. "Kararlılık Fırtınası" operasyonu ile yeni bir İran yanlısı uydu devletin kurulmasının engellendiğini ifade eden Alani, Körfez ülkelerinin hem Tahran hem de Husilerle ilgili belirsiz bir tavır takınan Washington'a karşı da açık bir mesaj verdiklerini söyledi.
Bölgede daha önce Bahreyn'e karşı benzer bir müdahalede bulunulduğunu anımsatan Alani, "Körfez ülkeleri ABD'ye 'Kendi çıkarlarımız söz konusu olduğunda sizi dinlemeyeceğiz' demiş oldu" değerlendirmesini yaptı. Arap Birliği'nin geçtiğimiz hafta aldığı ortak ordu kurma kararını da değerlendiren Alani, "Lübnan, Suriye ve Irak'ı kaybettikten sonra ve Yemen'de elden çıkmak üzereyken Arap ülkeleri, mezhepçi yayılma temelinde büyüyen yeni bir imparatorluğa karşı birleşmiş bir politikanın gerekli olduğunu fark etti" diye konuştu. Alani aynı zamanda, bu birleşmiş politikayla İran'la yüzleşmenin devam etmesi halinde İranlıların stratejilerini değiştirmek zorunda kalacağını sözlerine ekledi.
"İRAN ŞİİLİK KAVRAMINI KENDİ MİLLİYETÇİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANIYOR"
Yemen'de İran ile Suudi Arabistan arasında vekaleten savaş yürütülmesi iddiasına ilişkin Alani, "Yemen'de olan Şii-Sünni çatışması değil. İranlılar kurnazca mezhep kartını kullanıyorlar" dedi. Alani, aynı zamanda "İran'ın Şiilikle alakası yok. İran, Şiilik kavramını ve dünyadaki Şii nüfusu kendi milliyetçi çıkarları için kullanıyor" yorumunda bulundu. İran'ın Yemen'deki varlığının askeri bir stratejinin parçası olmadığını söyleyen Alani, Tahran'ın kendi fikirlerini yayarak çıkar elde etmeye çalıştığını vurguladı. Alani, Yemen'de her tür silahın halihazırda oldukça kolay bulunabileceğini de belirtti.
Yemen'de 2005-2006 yılları arasında Husilere bağlı iki kişinin İran'dan para yardımı alması nedeniyle hapis cezasına çarptırıldıklarını belirten Alani, süreç dahilinde Husilerin, Hizbullah ve Irak'taki Şii gruplar gibi İran'dan maddi destek aldığının altını çizdi. Husi grupların güçlenmeden önce Tahran ile Sana arasında hiçbir uçak seferi bulunmadığını da hatırlatan Alani, "Günümüzde ise haftada 14 karşılıklı sefer düzenleniyor, neden birdenbire günde iki sefere ihtiyaç duyulsun?" ifadesini kullandı.
"TÜRKİYE'NİN İRAN'A KARŞI TAKINDIĞI TAVIR ÇOK ONURLU"
"Kararlılık Fırtınası" operasyonu sonrası Türkiye'nin izlediği politikayı da değerlendiren Alani, "Türkiye'nin İran'a karşı takındığı tavır çok onurlu ve Arap dünyası için çok büyük önem taşıyor" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın operasyon sonrası İran'ın Yemen'den çıkması yönünde çağrıda bulunmasına ilişkin Alani, "Erdoğan'ın 'İran'ın yayılmacı politikası kabul edilemez' şeklide açıklamada bulunması Arap dünyasında takdirle karşılandı" dedi. Alani, aynı zamanda, Türkiye'nin İran'la komşu olmasından dolayı, İran'a karşı politika değişimine gitmesinin ayrı bir değer taşıdığını da belirtti. Arap ülkelerinin, Türkiye'den askeri destek beklemediklerini de sözlerine ekleyen Alani, "Önemli olan diplomatik ve siyasi destek almış olmalarıydı" değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...