İran, deprem tırlarıyla Suriye’ye füze taşıdı

- Güncelleme:
İran, deprem tırlarıyla Suriye’ye füze taşıdı

Dünya Haberleri

İran milislerinin, ABD üssüne gerçekleştirdiği saldırıda kullandığı füzelerin, “deprem yardım tırları” adı altında Suriye’ye taşındığı ortaya çıktı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - ABD ve İran güçleri, Deyrizor, Haseke ve Rakka’da savaş durumuna geçti. Çatışmalar, İran’a ait olduğu iddia edilen SİHA’ların petrol bölgesi Hak el-Omar’da konuşlu ABD üssünü bombalaması ile başladı. Bir ABD askerinin öldüğü, yedisinin yaralandığı saldırı sonrası ABD’nin yaptığı bombardımanda ise 19 İran askeri ve milisi öldürüldü. 

Eski Deyrizor Askerî Meclis Başkanı General İmed Said, yaşananları Suriye için bir şans olarak nitelendirdi. Her iki ülkenin de terör örgütü PKK’nın hamisi olduğunu belirten Said “İran, bölgeye ciddi anlamda silah ve militan yığdı. Çatışma için ciddi bir çatışma zemini oluştu. ABD’nin bölgeye yığdığı silahları İran’a karşı kullanması hem Suriye halkı hem de bölgede istikrar ve barış için çabalayan tarafların lehine olur. ABD öncülüğündeki koalisyonun hedefi belli. Hem ülkemizin kaynaklarını sömürmek hem de burada korsan bir devlet inşa etmek. İran ise sahada askerî, siyasi emellerinin yanında Sünni halkı Şiileştirmek istiyor. Şam ve Halep’te olağanüstü Şiileştirme faaliyeti yürütüyor. Deyrizor’un ise yüzde 70’lik kısmına hakim durumdalar. Ülkemiz, Rus ve ABD güçleri ve PKK ile birlikte 55 bini aşkın Şii teröristin işgali altında” diye konuştu.

RADARLAR ÇALIŞMADI

PKK’nın işgal hattında bulunan Hak el-Omar ve Koniko petrol sahalarında konuşlu ABD askerlerini hedef alan SİHA ve roket saldırılarında Amerikan radarlarının çalışmadığı görüldü. İran’a bağlı milis ve Devrim Muhafızları unsurlarının bulunduğu Badiye ve Meyadin’den yapılan kara bombardımanlarında üsler büyük zarar gördü. Gazetemize konuşan General İmed Said “İran bu saldırı için hazırlanıyordu. Bu amaçla son dönem deprem yardım tırları ile alana ciddi anlamda füze, SİHA ve mühimmat soktu. ABD tarafı ciddi panik yaşadı ve üsleri ciddi manada boşalttı. Sonrasında helikopter ve uçak saldırısı ile Badiye, el-Bukemal, Meyadin ve Deyrizor’daki bütün İran mevzilerini ateş altına alındı” dedi.

ÇATIŞMA BÖLGESİ ÜÇE BÖLÜNDÜ

Suriyeli General Said, ABD ve Rusya’nın 2015 yılında Suriye’yi taksim planında anlaştığını öne sürdü. Suriye’de Rusya ve İran arasında gizli bir alan paylaşımı ve nüfuz savaşı verildiğini kaydeden Said “İran Irak sınırından itibaren Humus, Halep ve Şam’a uzanan koridor boyunca vuruluyor. Onlar da bu durumdan kurtulmak için sürekli karargâh değiştirip yer altı lokasyonlar inşa ediyor. Yer yer ise Rusya’nın bölgedeki sınırlı üs çevrelerine yakın olmaya çalışıyorlar. Rus tarafı, İran’ın kendilerini kalkan yapma çabasından rahatsız. Şu an çatışma bölgesi üçe bölünmüş durumda. Gerginlik dozunun artması durumunda ABD, kara unsuru olarak PKK’yı da sahaya sürebilir” şeklinde görüş belirtti.

İran, deprem tırlarıyla Suriye’ye füze taşıdı

BIDEN: AMERİKAN HALKINI KORUYACAĞIZ

Kanada’ya resmî ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, Suriye’deki saldırıyı değerlendirdi. İran ile çatışma peşinde olmadıklarını söyleyen Biden, Amerika halkını da etkin bir şekilde koruyacaklarını belirtti. Biden, terör örgütü DEAŞ’ı bozguna uğratmak ve bölgedeki terör tehditlerine karşı mücadele etmek için Kanada ve diğer koalisyon ortaklıklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...