İran-ABD nükleer müzakereleri yarın devam edecek

/ Kaynak: AA
İran-ABD nükleer müzakereleri yarın devam edecek

DÜNYA Haberleri  / AA

İran'ın nükleer programına ilişkin, bu ülke ile ABD arasındaki görüşmelere yarın devam edilecek.

Görüşmeleri İran heyeti adına İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, ABD heyeti adına ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns yürütüyor.

Bugünkü bölümü yaklaşık beş saat süren görüşmelerde, pekçok ikili konunun yanı sıra İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmada öngörülen ve 20 Temmuz 2014'e kadar üzerinde uzlaşılması kararlaştırılan kapsamlı anlaşma konusunun ele alındığı belirtildi.

Kasım ayındaki anlaşmada, İran'ın nükleer programının sınırlandırılmasına karşılık bu ülkeye uygulanan bazı yaptırımlarda yumuşamaya gidilmişti.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programına ilişkin Viyana'da yürütülen müzakerelerin 5. turu ise 16 Haziran'da yapılacak. Bu tur öncesinde İranlı yetkililerin diğer bazı ülkelerle de ikili temaslar yapacağı ifade edildi.

İran, uranyum zenginleştirme programının barışçıl yollardan enerji elde edilmesini hedeflediğini savunurken, batılı devletler ise bu ülkenin program sayesinde nükleer silah elde edebileceği düşüncesini dile getiriyor.

ABD ve İran, daha önce de İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmeler kapsamında pekçok ikili temas gerçekleştirmişti. Bugünkü toplantının farkı ise çerçevesi aynı olmakla birlikte nükleer anlaşmaya ilişkin iki ülkeyi ilgilendiren konuların ayrı bir toplantıda ele alınması oldu.

Toplantılara yarın sabah saatlerinde devam edileceği öğrenilirken, bugünkü görüşmelerin ardından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Bugünkü toplantıların ilk bölümüne, Avrupa Birliği (AB) adına AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yardımcısı Helga Schmidt de katıldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...