Irak ordusu Musul'da Ayn Cahş ile Hurta köylerini ele geçirdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Irak ordusu Musul'da Ayn Cahş ile Hurta köylerini ele geçirdi

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak'ta ordu birliklerinin, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında, Ayn Cahş ile Hurta köylerini ele geçirdiği, koalisyon güçlerinin ise DEAŞ'ın ikmal hattı olarak kullandığı kentin kuzeyindeki bir köprüyü hedef aldığı bildirildi.

Irak'ta ordu birliklerinin, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında, kentin batısındaki Ayn Cahş ile güneyindeki Hurta köylerini ele geçirdiği, koalisyon güçlerinin ise DEAŞ'ın ikmal hattı olarak kullandığı kentin kuzeyindeki bir köprüyü hedef aldığı bildirildi.

Ninova Operasyonları Komutanlığı'nda görevli Albay Muhammed el-Cuburi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orduya bağlı 92. Tugay birliklerinin, kentin batısındaki Ayn Cahş köyü ile bölgedeki petrol şirketinde denetimi sağladığını ifade etti.

Cuburi, Haşdi Şabi birliklerinin ise Cezira Sahraviyye yolundan kentin güneybatısında yer alan DEAŞ'ın kontrolü altındaki El-Mahlebiyye nahiyesine yöneldiğini, oradan da Telafer kazasına ilerlemeyi planladığını aktardı.

Musul'un güneyindeki operasyonlar

Federal Polis Birlikleri'nde görevli Ömer Izzeddin de güvenlik güçlerinin, sabah saatlerinde, Musul'un güney bölgesinde operasyon başlattığını belirterek, "Birlikler, Hammam el-Alil nahiyesi ayrımına ulaştı ve Musul'un güneyi ile başkent Bağdat arasındaki bağlantı yolunda denetimi sağladı." dedi.

Birliklerin, Hammam el-Alil'de DEAŞ'ın merkezi olarak bilinen ziraat fakültesi binasının 4 kilometre uzağına kadar ilerlediğini vurgulayan Izzeddin, fakültenin ele geçirilmesinin ardından nahiyenin merkezine doğru ilerleneceği ve tamamının ele geçirilmesinin planlandığını kaydetti.

Izzeddin, DEAŞ'ın karşılıklı silahlı çatışmalardan kaçındığını, müdafaa yöntemi olarak keskin nişancılar ve intihar eylemcilerinin düzenlediği bombalı saldırıları kullandığını aktardı.

Musul'un güneyindeki operasyonlar kapsamında ayrıca Hurta köyünün DEAŞ'ın elinden kurtarıldığı belirtildi.

Irak resmi televizyonu, ordu birliklerinin DEAŞ'ın elindeki Hurta köyünde denetimi sağlayarak, bölgede Irak bayrağını dalgalandırdığını duyurdu.

Operasyonda çok sayıda militanın öldüğü ve örgüte ait ekipmanların imha edildiği ifade edildi.

Koalisyon güçleri DEAŞ'ın ikmal hattını vurdu

Ninova Operasyonları Komutanlığında görevli Albay Ahmed Aziz, koalisyon güçlerine ait uçakların, DEAŞ'ın ikmal hattını kesmek için Musul'un kuzeyindeki Abbasiye Köprüsü'nü vurduğunu söyledi.

Aziz koalisyonun, Musul semalarındaki sortilerini yoğunlaştırdığını ve alçak uçuşlar yaptığını, örgüt militanlarının da hedef olma endişesiyle bulundukları merkezleri tahliye ettiğini kaydetti.

Bölge sakinleri ise DEAŞ'ın Musul'un doğusundaki Tel Tevbe'ye gizli bir füze sistemi yerleştirdiğini iddia etti.

DEAŞ'ın Enbar'daki saldırıları

Öte yandan DEAŞ militanlarının, ülkenin batısındaki Enbar vilayetine bağlı Ane kazasında, hükümet binalarını havaya uçurduğu belirtildi.

Ane Kaymakamı Saad Avvad, militanların, kazada ordu birliklerinin karargahı olarak kullanılan tarım bakanlığı binası başta olmak üzere bazı hükümet binalarını yüklü miktarda patlayıcı yerleştirdikten sonra havaya uçurduğunu söyledi.

Avvad, ordu birliklerinin bölgedeki binlerce sivili kuşatan ablukayı kaldırmak için Ane kentine ilerlediğini belirterek, DEAŞ'ın hükümet binalarını da buna tepki olarak patlattığını aktardı.

DEAŞ, 2014'ün ortalarında, ordu birliklerinin bölgeden çekilmesinin ardından kenti ele geçirmişti.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...