İngiltere'nin kara listeye aldığı ülkelere silah sattığı ortaya çıktı

İngiltere'nin kara listeye aldığı ülkelere silah sattığı ortaya çıktı

DÜNYA Haberleri

Demokrasi havarisi kesilen İngiltere'nin kara listesinde bulunan birçok otoriter ülkeye göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi sattığı ortaya çıktı.

İngiliz gazetesi Independent'ta yer alan bir habere göre İngiltere kara listesindeki ülkelere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi satışı yapıyor. Bir çok İngiliz şirketi de dünyaya işkence aletleri (sorgu cihazları) satışında en ön sıralarda yer alıyor. Gazeteye göre, satılan materyallerin ihracatıyla ilgili detaylar bu hafta kapalı kapılar ardında düzenlenen, İngiliz silah ve güvenlik şirketi ürünlerinin vitrine konduğu fuarda ortaya çıktı.
ORGANİZATÖR BAKANLIK
"Açık ortamda gösterilemeyecek kadar hassas" ürün üreticileri için eşşiz bir fırsat olarak görülen "Güvenlik Etkinliği" fuarı İngiliz İçişleri Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Suudi Arabistan, Kazakistan ve Mısır gibi ülkelerden gelen heyetlere tanıtılan ürünler arasında keskin nişancı tüfekleri, işkence aletleri (sorgu cihazları), bilgisayar hackleme araçları ve projeksiyon aletleri bulunuyor.
KENDİ İLKELERİNİ ÇİĞNİYOR
İngiliz basınına göre, hükümetin otoriter ülkelerde göstericilere ve mahkumlara karşı kullanılan malzemeleri ihraç etmesi ülkenin insan hakları yükümlülükleriyle çelişiyor. İhracat yapılan Afganistan, Bahreyn, Kolombiya, Irak, İsrail, Libya, Pakistan, Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler İngiltere Dışişleri Bakanlığının insan haklarının ihlal çerçevesinde kara listesinde yer alıyor. Independent'a konuşan Silah Ticaretine Karşı Mücadele (CAAT) kuruluşu sözcüsü Andrew Smith "Bu veriler silah ticareti kazançlarını insan haklarının önüne koyan sistemin kanıtıdır" ifadelerini kullandı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...