İngiltere, Wagner'i terör örgütü olarak ilan etmeye hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İngiltere, Wagner'i terör örgütü olarak ilan etmeye hazırlanıyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi

İngiltere İçişleri Bakanı Brevarman'in "Açık ve basit, bunlar terörist" sözleriyle tanımladığı Rus paralı asker grubu Wagner'i İngiltere'de terör örgütleri listesine alınacağı duyuruldu.

Rusya’nın dünyanın pek çok noktasında kullandığı ‘’kullanışlı aygıtı’’ Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’in hayatını kaybetmesinden sonra geleceğiyle ilgili tartışmalar sürerken, İngiltere, paralı asker grubunu terör örgütü olarak ilan etmeye hazırlanıyor.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Wagner grubunu "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya dışındaki askeri aracı" olarak nitelendirerek, "Putin rejimi kendi yarattığı canavarla ne yapacağını düşünürken Wagner, Kremlin'in politik hedeflerine hizmet eden yıkıcı eylemlerini sürdürüyor." ifadesini kullandı.

Sözlerine devam eden Braverman, "Açık ve basit, bunlar (Wagner) terörist ve yayımlayacağımız talimatla İngiltere, hukukunda bunu açıkça ortaya koyacak. Wagner, yağma, işkence, barbarca cinayetlere karıştı. Ukrayna'daki, Orta Doğu'daki ve Afrika'daki eylemleri küresel güvenlik için bir tehdittir." dedi.

Braverman, Wagner'i yasa dışı ilan ederek Ukrayna'ya Rusya'yla mücadelesinde destek vermeyi sürdürdüklerini de sözlerine ekledi. Wagner'in terör örgütü ilan edilmesiyle ilgili nihai açıklamanın yarın yapılması bekleniyor.

14 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Resmen terör örgütü ilan edilmesi halinde 2000 tarihli Terör Yasası kapsamında Wagner destekçilerine 14 yıla kadar hapis cezası, mal varlıklarını dondurma veya el koyma gibi tedbirler uygulanabilecek.

Kararla Wagner'e ve toplantılarına katılmak, desteklemek, kamuya açık alanlarda Wagner'i temsil eden armalar, logolar ve bayraklar taşımak da suç teşkil edecek.

İngiltere, Wagner'i terör örgütü olarak ilan etmeye hazırlanıyor

AFRİKA’DAN ARAP ÜLKELERİNE

Rus paralı asker grubu Wagner, Moskova’nın çıkarlarının olduğu bölgelerde etkinlik gösteriyor. Afrika kıtasından, Arap coğrafyasına kadar çok sayıda bölgede bulunan paralı asker grubu, eski profesyonel askerlerden oluşuyor.

Wagner grubunun Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Libya, Mali ve Sudan gibi Afrika ülkelerinin yanı sıra Suriye ve Ukrayna’da da faaliyet gösteriyor. Grubun, çok sayıda insan hakları ihlaline imza attığı bildiriliyor.

PRIGOJIN'İN ÖLÜMÜ

Wagner paralı asker grubu şefi Yevgeny Prigojin, Haziran'da "adalet yürüyüşü" olarak isimlendirdiği isyanın bastırılmasından sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile anlaşma yapmıştı. 

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun arabuluculuğuyla yapılan anlaşmada, Wagner savaşçılarından isteyenlerin orduya dahil olması diğerlerini ise Belarus'a gitmesi gerektiği söylenmişti. Bunun üzerine 60 araçlık bir Wagner konvoyu Belarus'a gitmişti.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'i taşıyan özel uçak, Moskova yakınlarında düşmüş, Prigojin dahil uçakta bulunan 10 kişi hayatını kaybetmişti. Uçağın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle düşürüldüğü iddia edilirken, Kremlin bu iddiaları yalanlamıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...