İngiltere sandık başında

/ Kaynak: AA
İngiltere sandık başında

DÜNYA Haberleri  / AA

Londra'da oy kullanan seçmenler, seçim sonucuyla ilgili beklentilerini anlattı.

Birleşik Krallık'ta bugün yapılan genel seçim için oy verme işlemi sürerken, seçmenler ekonominin gidişatından memnun olduklarını ve yeni hükümetin sağlık ve göç gibi konulara çözüm bulması gerektiğini söylüyor. 9 milyon kişinin yaşadığı başkent Londra'da kayıtlı yaklaşık 4 milyon seçmen oylarını, okullar, kiliseler, belediyeler ve toplum merkezlerinde kullanıyor. Anadolu Ajansı, Londra'nın ünlü Notting Hill semtindeki Kensington Temple Kilisesi'nde oy veren seçmenlerle konuştu.
Turizm sektöründe yöneticilik yapan 52 yaşındaki Linda, ülke yararına en faydalı olacağına inandığı siyasi partiye oy verdiğini söyleyerek, İngiltere'deki Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) kendisi için en önemli konu olduğunu dile getirdi. Linda, "Ekonomik olarak iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Yeni hükümetin bu yönde ilerlemesini bekliyorum. Göçmenlik de bu ülke ve halk için başka bir sorun. Hükümet bu konuyu daha iyi bir hale getirmeli" dedi.
- "Koalisyon hükümetinin devamını istiyorum"-
Vivienne isimli bir diğer seçmen ise göç sorununun kendisi için en önemli konu olduğunu belirterek, "En temel sorun göç konusu. Açıkcası hiçbir hükümet bu konuda birşey yapmadı. Bu ülkeye gelen binlerce, milyonlarca göçmenin farkına varmaları lazım" diye konuştu.
Muhafazakar Parti ile Liberal Demokrat Parti'nin son 5 yıldır birlikte yürüttüğü koalisyon hükümetinin başarılara imza attığını savunan Vivienne, yeni dönemde yine bir Muhafazkar Parti ve Liberal Demokrat koalisyonu görmek istediğini bildirdi.
"Ben Muhafazakar Parti'nin destekçisiyim" diyen Simon isimli seçmen de ülke ekonomisinin gidişatından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Yeni dönemde herşeyin aynı kalmasını, son 5 yıldaki ilerleyişin sürmesini istiyorum. İşçi Partisi'nin birkaç defa iktidarda olduğu dönemleri gördüm. İşçi Partisi yönetime geçtiğinde hep beş parasız kaldık. Bunun tekrar yaşanmasını istemiyorum. Eğer geçen hükümet gibi bir hükümet yönetime gelirse herşey iyi olacaktır" diye konuştu.
Adını vermek istemeyen başka bir seçmen ise, "İşçi Partisi'nin hiçbir şekilde yönetime geçmesini istemiyoruz. Eğer İşçi Partisi gelirse 15-20 yıl geriye gideriz. Bu korkunç olur. Lütfen tanrım, geçen hükümetteki gibi bir hükümette sabit kalalım" ifadesini kullandı.
-"Oyum İşçi Partisi'ne"-
Ülkede giderek artan eşitsizliklerden endişe duyduğunu söyleyen 50 yaşındaki psikolog Patrick oyunu İşçi Partisi'ne verdiğini söyledi. Patrick, yönetime gelecek yeni hükümetin "kesintileri azaltabileceğini ancak bunu yaparken ekonominin de göz önünde bulundurulmasına devam edilmesi gerektiğini" ifade etti. Partrick ayrıca, yeni hükümetin sağlık sisteminin geleceğini koruması ve eğitime yatırım yapması gerektiğini kaydetti.
Film yönetmeni Mehdi Norowzian da, siyasilerden hassasiyet ve dürüstlük beklediğini belirterek, "Sağlık, eğitim ve refah benim için en önemli konular arasında yer alıyor. Çünkü doğru bir ekonomi olmadan bu saydıklarımı hiç kimse gerçekleştiremez" dedi.
İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden Imperial College'da biyokimya okuyan Ellie de, eğitim ve üniversite harçlarının kendisi için en önemli konular olduğunu vurgulayarak, "Ayrıca sağlık sistemi de bir diğer önemli konu. Sağlık sisteminin harika işler çıkardığını biliyorum ancak şu anda çok dağınık bir halde" ifadesini kullandı. Üniversiteden sonra iş bulmanın kolay olmayacağını belirten Ellie, göreve gelecek yeni hükümetten öğrenciler için iş olanakları yaşatmasını istedi.
-Siyasi parti liderleri oylarını verdi-
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da yaklaşık 42 milyon seçmen bugün yerel saatle 22.00'ye (TSİ 00.00) kadar oylarını kullanıyor.
Siyasi parti liderleri de sandıkların yerel saatle 07.00'de açılmasıyla seçim bölgerinde oy kullandı. Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron Spelsbury'de, İşçi Partisi lideri Ed Miliband Doncaster'da, Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg Sheffield'da, İskoç Ulusal Parti (SNP) lideri Nicola Sturgeon Glasgow'da, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage Ramsgate'de, Yeşil Parti lideri Natalie Bennett ise başkent Londra'da oy kullandı.
Kamuoyu yoklamaları seçim sonucunda, ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olabilecek 326 milletvekili sayısına ulaşamayacağını ve David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi arasındaki mücadelenin başa baş geçeceğini ortaya koyuyor.
Seçim sonucu ihtimalleri arasında koalisyon hükümeti, azınlık hükümeti ve "güven ve destek" hükümeti gibi seçenekler bulunuyor. Tüm bu seçeneklerde Liberal Demokrat Parti, İskoç Ulusal Partisi, UKIP gibi küçük siyasi partilerin hükümetin oluşturulması aşamasında verecekleri destek önem taşıyacak.
Katılımın yüzde 65 olduğu 2010 yılındaki son genel seçimden sonra da hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olacak oy desteğini alamamış ve koalisyon hükümetini kurma çalışmaları beş gün sürmüştü. Pazarlıkların ardından Muhafazakar ve Liberal Demokrat Parti'nin bir araya gelmesiyle 36 yıl aradan sonra ülkede ilk kez koalisyon hükümeti kurulmuştu.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...