İngiltere Başbakanı Sunak, Filistin'e destek eylemlerini eleştirdi: Provokatif ve saygısızca

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İngiltere Başbakanı Sunak, Filistin'e destek eylemlerini eleştirdi: Provokatif ve saygısızca

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İngiltere'de 11 Kasım'da 5'incisi düzenlenecek olan "Filistin'e destek yürüyüşü" ile ilgili Başbakan Rishi Sunak'ın 'provokatif ve saygısızca', İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın ise 'nefret yürüyüşü' ifadesini kullanması tepki çekti. Filistin'e destek yürüyüşlerini düzenleyen 6 sivil toplum kuruluşu yaptıkları açıklamada Braverman'ın sözlerine yönelik "Gazze halkının bombalanmasına son verilmesi yönündeki halk desteğini bastırma arzusundan kaynaklandığı açıktır" ifadesini kullandı.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları 29'uncu gününde devam ediyor. Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bini aşarken, çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu yaralıların tedavi gördüğü hastaneler ise yine İsrail ordusu tarafından bombalanıyor. Süren katliama birçok ülke sessiz kalırken, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İçişleri Bakanı Suella Braverman, açıklamalarıyla adeta yeni bir skandala imza attılar.

Londra'da 14 Ekim'den bu yana her cumartesi Filistin'e destek yürüyüşleri düzenleniyor. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerin beşincisi ise 11 Kasım'da düzenlenecek. Beşinci yürüyüş ile Kraliyet ailesinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Ateşkes Günü anma töreni aynı güne denk geliyor. Başbakan Rishi Sunak ve Braverman konuyla ilgili birer açıklama yaptı.

"PROVOKATİF VE SAYGISIZCA"

Sunak, Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya'nın silah bırakmasının yıl dönümü olarak kabul edilen Ateşkes Günü'nde düzenlenecek Filistin'le dayanışma yürüyüşü için, 'Provokatif ve saygısızca' ifadesini kullandı.

Kentteki askeri anıtlar ve Ateşkes Günü etkinliklerinin düzenleneceği Cenotaph Anıtı'na saygısızlık yapılma riski bulunduğunu iddia eden Sunak'ın açıklamasına Braverman, X hesabından yaptığı paylaşımla destek verdi.

"NEFRET YÜRÜYÜŞÜ" İFADESİ TEPKİ ÇEKTİ

Braverman'ın açıklamasındaki "Başbakan'a katılıyorum. Ateşkes Günü'nde Londra'da nefret yürüyüşü yapılması tamamen kabul edilemez" ifadeleri tepki çekti.

Filistin'e destek yürüyüşlerini düzenleyen 6 sivil toplum kuruluşu ise Sunak ve Braverman'a cevap verdi. Yapılan açıklamada, 11 Kasım'da yapılacak yürüyüşün, Cenotaph'taki töreni etkilememek için anma etkinliğinin düzenleneceği Whitehall Caddesi'nden geçmeyeceği ifade edildi.

Açıklamada, Braverman'ın sözlerine ilişkin ise "Gazze halkının bombalanmasına son verilmesi yönündeki halk desteğini bastırma arzusundan kaynaklandığı açıktır" ifadesi kullanıldı.

Londra'da 14 Ekim'den bu yana yapılan gösterilerin barışçıl geçtiği vurgulanan açıklamada, "Whitehall'dan çok uzakta gerçekleşecek bir yürüyüşü savaşta ölenlere saygısızlık olarak nitelemek barış için yürüyenlere hakarettir" denildi.

ESKİ FUTBOLCU LINEKER TEPKİ GÖSTERDİ

Braverman'a bir tepki de ünlü İngiliz futbolcu ve BBC yorumcusu Gary Lineker'den geldi. Lineker, Braverman'ın açıklamalarına X hesabından gösterdiği tepkide, "Daha fazla masum çocuk ölmesin diye ateşkes ve barış çağrısıyla yürümek, nefret yürüyüşünün tanımına uygun değildir" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...