İngilizlerde AB'ye Türkiye çağrısı: Geç olmadan Hakan Fidan'ı çağırın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İngilizlerde AB'ye Türkiye çağrısı: Geç olmadan Hakan Fidan'ı çağırın

DÜNYA Haberleri

İngiltere merkezli Middle East Eye dergisi, Türkiye'nin uluslararası problemlerin çözümünde göstermiş olduğu başarıya dikkat çekerek, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile yakınlaşması gerektiğini yazdı. Dergi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın AB Dışişleri Bakanları toplantısına geç olmadan davet edilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye, dünyanın pek çok noktasındaki krizlere arabulucu güç olarak etki ediyor. Ankara’nın krizlerin taraflarıyla olan ilişkisi, ülkelerarası sorunların çözümü için Türkiye’yi aranan bir ülke haline getirdi.

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta her iki tarafla da görüşüyor olması dünya basınının dikkatinden kaçmıyor. İngiltere merkezli Middle East Eye (MEE) haber sitesi, Türkiye’nin bu özel konumunun Avrupa Birliği (AB) için taşıdığı fırsatlara değinen bir habere imza attı.

Manşetinden '’AB neden Türkiye'nin Dışişleri Bakanı’nı Gymnich toplantısına davet etmeli?'’ sorusunu soran MEE, Ankara'nın artan önemine vurgu yaptı.

İngilizlerde AB'ye Türkiye çağrısı: Geç olmadan Hakan Fidan'ı çağırın

ANKARA’NIN ARTAN ÖNEMİ

‘'Ankara'nın artan jeopolitik önemi ve bölgesel çatışmalarda arabuluculuk yapma konusundaki benzersiz yeteneği, onu Avrupa için kilit bir stratejik ortak haline getiriyor'’ diyen MEE, 2 hafta içerisinde İspanya’nın Toledo kentinde düzenlenecek toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da davet edilmesi gerektiğini vurgu yaptı.

Toplantılara üye olmayan ülkelerin de davet edildiğine dikkat çeken MEE, ‘'Tartışılan konulara bağlı olarak, bu toplantılara genellikle AB üyesi olmayan ülkelerin dışişleri bakanları da davet edilir. Bir Türk dışişleri bakanı en son 2019'un ilk yarısında Romanya'nın AB dönem başkanlığı sırasında Gymnich toplantısına davet edilmişti.'’

HAKAN FİDAN FAKTÖRÜ

'’Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana, jeopolitik manzara büyük ölçüde değişti'’ diyen MEE, ‘'Fidan faktörü’’ olarak değerlendirdiği yeni duruma dikkat çekti.

Middle East Eye, Fidan’a bir an önce davetiye gönderilmesi gerektiğini belirterek ‘'Mevcut konjonktürde AB dışişleri bakanlarının, Karadeniz Tahıl Girişimi'nde benzersiz ve kritik bir rol oynayan bir ülkenin dışişleri bakanıyla neden görüş alışverişinde bulunmak istemediklerini açıklamak zor'’ ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ‘’AB, Türkiye olmadan küresel aktör olamayacak’’ sözleri hatırlatılan yazıda MEE '’Ankara'nın önemli bir jeopolitik oyuncu olarak rolü emin adımlarla artmaktadır’' dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...