İngiliz üniversitesinden flaş 'peçe' kararı

İngiliz üniversitesinden flaş 'peçe' kararı

DÜNYA Haberleri

İngiltere'nin üçüncü büyük üniversitesi Birmingham Metropolitan Koleji, tepkilere dayanamadı. 48 saatte 90 bin imza toplanınca peçe yasağı geri alındı.

İngiltere'nin üçüncü büyük üniversitesi Birmingham Metropolitan Koleji, tepkilere dayanamadı. 48 saatte 90 bin imza toplanınca peçe yasağı geri alındı.İngiltere, ülkenin üçüncü büyük üniversitesinin Müslüman kadın öğrencilere peçe yasağından geri adım atmasını konuşuyor. 44 bin öğrencisi bulunan Birmingham Metropolitan Koleji, öğrencilerin kimliklerinin belirlenememesinin güvenlik riski yaşattığını savunarak kampusta peçe takılmasını yasaklamıştı. Müslümanlar ayrımcılık nedeniyle yasağı eleştirirken, Başbakan David Cameron'ın "Üniversiteler kendi üniforma politikalarını belirleyebilir" sözleriyle verdiği destek de tepki çekmişti. Koalisyon hükümetinin ortağı olan Liberal Parti'nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'se yasaktan rahatsız olduğunu söylemişti.
İSLAMOFOBİ EYLEMİ KORKUTTU
nbsp;Üniversite, öğrencilerin internet üzerinden örgütlenerek 48 saatte 9 bin imza toplaması sonucunda baskıya daha fazla karşı koyamadı. Okul yönetimi, tam da 1000'e yakın öğrencinin 'İslamofobi' vurgusuyla eylem yapmaya hazırlandığı gün, Facebook üzerinden açıklama yaparak yasağın geri çekildiğini duyurdu. Açıklamada, "Son dönemdeki medya ilgisinin, dikkatleri yüksek düzeyde eğitim verme yönündeki ana amacımızdan başka yöne saptırmasından dolayı endişeliyiz. Kurallarımızı, bireylerin kendi kültürel değerlerini yansıtan biçimde giyinmesine izin verecek şekilde değiştireceğiz. Öğrencilerimizin görüşlerini dinledik ve bu değişikliğin, onların ihtiyaçlarını karşılayacağından eminiz" denildi. Öğrenciler geri adımı memnuniyetle karşıladı. Müslüman Gururu isimli örgüt, "Yasak ifade ve din özgürlüğünü ihlal ediyordu. Gelen tepkiler de bunun kabul edilemez olduğunu ortaya koydu" açıklamasını yaptı.
HER OKUL KENDİ KARARINI ALIYOR
İngiltere'de, okul müdürleri 'gerekli gördükleri' takdirde peçe yasağı getirebiliyor. 2007'de 12 yaşındaki bir öğrencinin açtığı davada,Yüksek Mahkeme, öğretmenlerin 'öğrencinin dersi dinleyip dinlemediğini anlayamadıkları' yönündeki tezini geçerli bulmuştu. Hükümet bu kararın üzerine müdürlere güvenlik nbsp; ya da eğitimin önlendiği hallerde yasak yetkisi tanımıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...