İngiliz basını Afrika'daki dengeleri analiz etti: Türkiye'nin bölgedeki varlığı Fransa'yı rahatsız ediyor

Düzenleyen: / Kaynak: Middle East Eye - Haber Merkezi
- Güncelleme:
İngiliz basını Afrika'daki dengeleri analiz etti: Türkiye'nin bölgedeki varlığı Fransa'yı rahatsız ediyor

DÜNYA Haberleri  / Middle East Eye - Haber Merkezi

Fransa'nın sömürgesi konumunda bulunan birçok Afrika ülkesinde peş peşe isyanlar patlak verdi. Batı ülkelerinin sömürü düzenine karşın Türkiye'nin kazan-kazan politikası, bölge ülkelerini Türkiye'ye yakınlaştıran en önemli etkenlerden birisi. Türkiye'nin bölgedeki yükselen gücüne dikkat çeken İngiliz basını bu durumun Fransız politikacıları rahatsız ettiği yazdı.

Afrika ülkeleri Batı'nın sömürge düzenine karşı isyan etmiş durumda. Özellikle Fransa'ya yakın hükümetler darbeler ve isyanlarla peş peşe devriliyor. Bu durum Batı ülkelerini korkutsa da Türkiye gibi kazan-kazan politikası güden ülkeler için fırsat teşkil ediyor.

Batı medyası da Türkiye'nin Afrika'da artan varlığa dikkat çekti. 

İngiliz menşeli Middle East Eye internet sitesi, konuya ilişkin çarpıcı bir analiz yayımladı.

İngiliz basını Afrika'daki dengeleri analiz etti: Türkiye'nin bölgedeki varlığı Fransa'yı rahatsız ediyor

"FRANSA'NIN AKSİNE TÜRKİYE TEMİZ BİR GEÇMİŞE SAHİP"

Türkiye'nin, sömürgecilik karşıtı söylemleri ile stratejik olarak kendine avantaj sağladığına dikkat çekilen analizde, "Türkiye, Afrika'yla ilişkilerinde Fransa'nın aksine temiz bir geçmişe sahip" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'yi “Afro-Avrasya” ülkesi olarak tanımladığına dikkat çekilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

TÜRKİYE'NİN TAVRI FRANSIZ POLİTİKACILARI RAHATSIZ ETTİ

"Ankara'daki yetkililer gelişmeleri uzun süredir yakından izliyor. Türkiye, sömürgecilik karşıtı söylemi stratejik olarak kendi avantajına kullandı ve kendisini Afrika'yla ilişkilerinde Fransa'nın aksine temiz bir geçmişe sahip bir ülke olarak konumlandırdı. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi 'Afro-Avrasya' ülkesi olarak tanımladı. Bütün bu tavırlar Fransız politikacıları rahatsız etti."

AFRİKA'DAKİ VARLIĞINA VURGU YAPTI

"AK Parti iktidarı döneminde Afrika'daki Türk büyükelçiliklerinin sayısı 2002'de 12 iken bugün 43'e çıktı. Türk Hava Yolları, kıtada hizmet verdiği nokta sayısını 61'e çıkardı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 22 ofis açtı. Ankara'nın kültürel etkisi, 26 Afrika ülkesinde 175 okul kuran Maarif Vakfı ile daha da pekişti. 6 binden fazla Afrikalı öğrenci, Ankara'nın sağladığı burslarla Türkiye'deki kurumlarda eğitim görüyor."

Türkiye'nin askeri gücüne de vurgu yapılan analizde, Türkiye'nin NATO'nun en büyük ikinci daimi ordusuna sahip sözlerine yer verildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Middle East Eye - Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...