İktidar uğruna katliam! Eski lider iddiaların odağında

Düzenleyen: / Kaynak: BBC News
- Güncelleme:
İktidar uğruna katliam! Eski lider iddiaların odağında

DÜNYA Haberleri  / BBC News

Ekonomik krizin ardından ülkeden kaçıp e-mail ile istifa eden liderin adı geçmiş intihar saldırılarına karıştı. İngiliz televizyonu yayınladığı belgeselde Rajapaksa hükümetini sabotajla suçladı. Eski lider iddiaları yalanladı.

Sri Lanka'da yükselen İslam karşıtlığına çare bulacağına inanılan Rajapaksa'nın adı intihar saldırılarına karıştı.  İngiliz televizyon kanalı Channel 4 yayınladığı belgeselde olayın mağdurlarının ve bir muhbirin açıklamalarına yer verdi.

BBC News'in haberine göre, Lüks oteller ve üç Katolik kilisesine düzenlenen saldırılardan dört yıl sonra Sri Lanka'da aralarında siyasilerin ve önde gelen Katoliklerin olduğu bazı kesimler arasında katliamın yeniden iktidara gelmek isteyen Rajapaksa ailesi tarafından kurgulandığı iddiaları dolaşmaya başladı.

İNGİLİZ TELEVİZYONU GÜNDEME GETİRDİ

Yaklaşık 20 yıl boyunca başkanlık ve başbakanlık görevlerini elinde tutan bu hanedan, saldırıyla bağlantısı olduğu iddialarını hep yalanladı. Ancak aileye karşı yeni suçlamalar İngiliz televizyon kanalı Channel 4 tarafından yapılan ve muhbir ifadelerini esas alan yeni bir araştırmayla gündeme geldi.

The Dispatches adlı belgeselde Sri Lankalı üst düzey bir istihbarat görevlisinin, saldırılardan önce bombacılarla görüştüğü, askeri istihbaratın grubu yakalama girişimlerinde polisi yanılttığı ve katliamın ardından yeni gelen Gotabaya Rajapaksa hükümetinin soruşturmaları sabote ettiği iddia ediliyor.

RAJAPAKSA: TAMAMEN KURGU

Rajapaksa ailesi, Channel 4'ün yorum talebine doğrudan yanıt vermedi. Gotabaya Rajapaksa daha sonra bir yalanlama beyanı yayımladı. Ailenin veliaht prensi olarak anılan milletvekili yeğeni Namal Rajapaksa, BBC'ye konuştu ve iddiaları "tamamen kurgu" olarak nitelendirerek reddetti.

BOMBACILAR KİMDİ?

Bombacıların elebaşı olduğundan şüphelenilen kişinin Müslüman dini lider Zahran Haşim olduğu belirtildi. Haşim Sri Lanka'da İslami bir halifelik kurmak istiyordu.

İntihar saldırıları sırasında Zahran ve ikinci bir intihar bombacısı başkent Kolombo'daki lüks Shangri-La otelinde hayatını kaybetmişti. Sri Lanka polisine göre toplam dokuz saldırgan vardı.
Saldırılardan kısa süre sonra, IŞİD sorumluluğu üstlendiği bir video yayımladı. Ancak videodaki iddialar Sri Lanka istihbaratı tarafından zaten bilinen şeylerdi.

HÜKÜMETİN VAADİ

Salırılardan kısa süre sonra yükselen İslam karşıtlığıyla birlikte Gotabaya Rajapaksa devlet başkanlığı için aday olduğunu açıkladı. Vaatlerinden biri de adaleti yerine getirmekti. 16 Kasım 2019'da seçimlerde ezici bir zafer kazandı. Bunun ardından Sureş Sallay istihbaratın başına getirildi

Ancak kısa süre sonra adaleti yerine getirmediği için eleştirildi ve 2022'deki ağır ekonomik krizin etkisiyle başlayan kitlesel protestolardan sonra Temmuz'da istifa etti. Channel 4 belgeselinden sonra Gotabaya suçlamaları reddettiğini açıkladı.

İDDİALAR İNCELENECEK

Saldırı yaşandığında ailesinin iktidarda olmadığını ve istihbarat servisini kontrol edemeyeceklerini vurguladı. Channel 4 belgeselinin ardından Sri Lanka hükümeti iddiaları incelemek üzere bir parlamento komitesi kurmayı planlıyor.

MAĞDURLAR KONUŞTU

Channel 4 belgeselindeki iki kurbandan biri olan Niranjalee Yasawardana, BBC'ye verdiği demeçte Gotabaya'nın adalet vaadini yerine getirmediğini söyledi. "5 yıl sonra hala gizemi aydınlatılmadı" ifadelerini kullandı.

"İster Katolik, ister Budist, ister Müslüman veya Hindu olsun, bizim gibi sıradan insanlar ve çocuklarımız, politikacıların istismar ettiği dini aşırılığın ve ırkçılığın kurbanı oluyor. "Siyasi iktidar uğruna 269 kişi katledildiyse bu barbarca bir eylemdir." diye ekledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: BBC News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...