İki süper güç arasında savaş an meselesi: Son derece kanlı bedeli olacak

Düzenleyen: / Kaynak: CNN International/AA
İki süper güç arasında savaş an meselesi: Son derece kanlı bedeli olacak

DÜNYA Haberleri  / CNN International/AA

ABD yönetiminin Çin ile Tayvan’a yönelik askeri girişimler nedeniyle arasındaki gerginlik devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in Tayvan'a olası bir saldırısını Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal girişimine başlattı. Biden, Tayvan'ı askeri olarak savunmaya kararlı olduklarını bir kez daha söyledi.

ABD başkanı Joe Biden, Asya ziyaretleri sırasında Çin'in Tayvan'a yönelik olası saldırısını değerlendirdi. Çin’in son dönemde Tayvan’a yönelik saldırıları Biden’ın da gündemindeydi. Biden olası bir saldırıda Tayvan'ı askeri olarak savunacaklarını tekrar vurguladı.

CNN International’da yer alan habere göre; Çin'in Tayvan'a yönelik olası bir saldırısını Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline benzeten Biden'ın yorumları, iki ülke arasındaki çatışma olasılığını artırdı.

Biden, göreve başladığından beri üçüncü kez benzer açıklamalarda bulundu.

Tüm bu açıklamalar, "Çin Tayvan'ı almaya çalışırsa, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri onu durdurabilir mi?" sorusunu gündeme getirdi.

Yapılan çalışmalar muhtemel bir savaşta Çin’in galip geleceğini ancak savaşın son derece kanlı olacağını belirtti. Analistler Çin'in Tayvan'dan, ABD'den veya Japonya gibi olası destekçilerinden daha fazla askere, füzeye ve gemiye sahip olduğunu belirtiyor. Bu, eğer Çin kesinlikle adayı almaya kararlıysa, muhtemelen alabilir demektir.

Askeri yorumcular, Tayvan’a askeri saldırının 2. Dünya Savaşı sırasında Fransa’da 3 ay süren Normandiya Çıkarması’ndan çok daha tehlikeli ve zor olacağını ifade ediyor. ABD kaynakları o çıkarmada her iki taraftan ölüm, yaralanma ve kayıp vakalarını yaklaşık yarım milyon asker olarak gösteriyor. Tayvan'da sivil can kayıplarının ise çok çok  fazla olacağından endişe ediliyor.

Tayvan'da 24 milyonluk nüfus, kilometrekareye ortalama 9.575 kişi düşen başkent Taipei gibi yoğun kentsel alanlarda toplanmış durumda. Ukrayna’nın Rusya saldırıları sonucu baştan başa harap olan Mariupol şehrinde ise kilometrekareye ortalama 2.690 kişi düşüyordu. Bölgedeki deniz, hava ve kara kuvvetlerindeki sayısal avantajlarına rağmen Çin'in, muazzam insan maliyetinden dolayı işgale cüret edip edemeyeceği bilinmiyor.

ABD VE TAYVAN ARASINDA YENİ TİCARET GİRİŞİMİ

ABD yönetimi, Çin ile gerilimin yüksek olduğu bir dönemde Pekin yönetimiyle egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek amacıyla girişim başlattı.

ABD Ticaret Temsilciliğinden (USTR) yapılan açıklamada, ABD ve Tayvan arasında ticaret girişiminin başlatıldığı aktarıldı.Söz konusu girişim ile ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi için somut yollar geliştirilmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, ortak değerlere dayalı karşılıklı ticaret önceliklerinin geliştirilmesi ve inovasyon ile kapsayıcı ekonomik büyümenin teşvik edilmesinin de hedeflendiği kaydedildi.

Açıklamada, iki tarafın, ticaretin kolaylaştırılması, düzenleyici uygulamalar, tarım, yolsuzlukla mücadele, ticarette KOBİ'lerin desteklenmesi, dijital ticaret, işçi merkezli ticaretin teşviki, çevre ve iklim hareketini destekleme, standartlar, devlete ait işletmeler ve piyasa dışı politikalar ile uygulamalar gibi alanlarda müzakerelere yönelik bir yol haritası geliştirmek için çalışacağı ifade edildi.

ABD ve Tayvan arasındaki ticaret girişiminin, ABD Başkanı Joe Biden'ın 23 Mayıs'ta Japonya'yı ziyareti sırasında "Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda askeri karşılık verileceğine" ilişkin değerlendirmesi nedeniyle Çin ile gerilimin yükseldiği bir döneme denk gelmesi dikkati çekti.

Biden, Japonya ziyareti sırasında, Japonya dahil 13 ülkeyle "Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi"ni (IPEF) başlattıklarını da duyurmuştu.

Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklama, başlangıçta IPEF'te ABD ve Japonya'nın yanı sıra Hindistan, Güney Kore, Avustralya, Endonezya, Tayland, Singapur, Malezya, Filipinler, Vietnam, Yeni Zelanda ve Brunei'nin yer aldığı belirtilmişti. Tayvan IPEF'teki ülkeler arasında yer almamıştı.

 


 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: CNN International/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...