İki Sırp bakan yasağa rağmen Kosova'da

/ Kaynak: DHA
İki Sırp bakan yasağa rağmen Kosova'da

DÜNYA Haberleri  / DHA

Sırbistan Hükümetinde Kosova'yla görevli devlet bakanı Vulin ve Sırbistan Mihayloviç Kosova'ya girerek, Kosova'daki Sırplarla temaslarda bulundu.

3 Kasımda Kosova'da düzenlenecek yerel seçimler kampanyası sırasında, Sırbistanlı yetkililerin Kosova'ya girmeleri hükümet tarafından yasaklanmasına rağmen, Sırbistan Hükümetinde Kosova'yla görevli devlet bakanı Aleksandar Vulin ve Sırbistan Enerji Bakanı Zoran Mihayloviç Kosova'ya girerek, Kosova'daki Sırplarla temaslarda bulundu. nbsp;Sırp Bakanlar Vulin ve Mihayloviç, Kuzeydeki Sırplarla görüştükten sonra Priştine yakınlarındaki Grçanica belediyesindeki kiliseyi ziyaret edip, Sırp dini liderlerle ve vatandaşlarla bir araya geldiler. Vulin ve Mihaloviç, Novobır'da ve Ştırpce belediyelerinde de Kosovalı Sırp yetkililerle görüştüler. Stırpce ziyareti sırasında basın açıklamasında bulunan Sırbistan Enerji Bakanı Zoran Mihayloviç, "Bizlere göre Kosova Sırbistan'ın bir parçasıdır ve giriş için bir izin aramadık ve şu anda Kosova'dayız" dedi. Mihayloviç, "seçim kampanyası sırasında Sırplara yardım için buradayız" şeklinde konuştu. Sırbistan Hükümetinde Kosova'yla görevli Devlet Bakanı Aleksandar Vulin ise "Kosova'da bulunduğunu ve Kosova'ya girişi için EULEX tarafından herhangi bir yasağın uygulanmadığını belirtti. nbsp;Kosova Hükümeti, belirlenen yetkileri ihlal ettiği gerekçesiyle Sırbistan'ın Kosova'dan sorumlu Bakanı Vulin'e Kosova'ya giriş yapmasına izin verilmemesi kararını almıştı.Kosova Başbakanı Haşim Taçi yaptığı açıklamada, Kosova Hükümeti'nin, Sırp yetkililerin girmesine yasak getirdiğini anımsattı. Kosova Meclisi'nin genel kurulunda Sırp yetkililerin Kosova'ya girmeleri kınanırken, 19 Ekim tarihinde Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç'in Kosova'ya gelmesine izin verilmesini istendi. nbsp;



Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç'in Kosova'ya geleceğini duyurması muhalefet tarafından tepkiyle karşılandı. Daçiç'in ziyaretinin politik nitelik ve Kosova'nın egemenliğine bir tehdit olarak değerlendirildi.

Daçiç'in Kosova'ya geliş şekli LDK ve Vetevendosye parlamento grupları tarafından eleştirildi. LDK Parlamento Grup Başkanı İsmet Beçiri, bir Sırbistan yetkilisinin Kosova'yı ziyaret etmesi için kriter ve prosedürlerin olması gerektiğini belirterek, "diğer şekilde bu ziyaretin ülke egemenliğine karşı bir tehdit oluşturduğunu inkar edemeyiz" dedi.



Beçiri, müzakere sürecine karşı olmadıklarını ancak Sırp tarafının bu süreçten yararlandığını ifade etti. Sırbistan yetkililerine güven olmayacağını da söyleyen Beçiri, her ziyarette siyasi açıklamalar yapıldığını ve bu ziyaretin de politik amaç taşıdığına dikkat çekti.



Vetevendosye'den Visar Ymeri ise, 19 Nisan anlaşmasının Sırbistan kurumlarını Kosova içerisinde yasal hale getirdiğini kaydetti. İmeri, "Sırbistan yetkililerinin seçim kampanyası süresince Kosova'ya gelişleri ülkedeki seçimlerde Sırbistan'ın da yer aldığının bir göstergesidir" ifadelerini kulandı. 19 Ekim tarihinde Daçiç'in Kosova'ya gelmesine müsaade edip edilmeyeceği günün konusu oldu.

DÜNYA
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...