İİT Gazze için harekete geçiyor: İlk hedef BM’nin çekimser üyeleri

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İİT Gazze için harekete geçiyor: İlk hedef BM’nin çekimser üyeleri

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) üye yedi ülke, Gazze’deki insanlık dramını durdurmak için bu hafta harekete geçiyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin öncelikli hedefi ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda insani ateşkes’ çağrısına çekimser kalan 45 ülkeyi ikna etmek.

İİT’in 11 Kasım’da Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan zirvesinde alınan karar üzerine, Türkiye, Endonezya, Nijerya, Ürdün, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’dan oluşan bir “Eylem Grubu” oluşturulmuştu. Eylem Grubunun üyeleri bugünden itibaren ellerindeki bütün diplomatik ve insanı araçları kullanmaya başlıyor. İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamı durdurmak için hem yüz yüze hem de telefon diplomasisini kullanacak olan ülkelerin temsilcileri ve dışişleri bakanları çeşitli ülke başkentlerinde belli temaslarda bulunacak. Ülkeler ayrıca Filistin davasını destekleyen, İsrail zulmüne karşı duran Güney Amerika’dan, Afrika’dan, Avrupa’dan, Asya Pasifik’ten ülkelerle bir araya gelerek Birleşmiş Milletlerde ve diğer platformlarda Gazze kuşatmasını kırmanın yollarını arayacak.

Eylem Grubu ülkelerin ilk görevi uluslararası çapta bir lobi faaliyeti yürütmek olacak. Özellikle İslam ülkelerinin ve Arap İş Birliği Teşkilatı’nın bu konudaki görüşleri ilgili ülkeler nezdinde paylaşılacak. 

Ülkelerden Filistin için sessiz kalmamaları özellikle Gazze’de yaşanan insanlık dramına karşı eyleme geçmeleri istenecek. Afrika ülkeleri diplomasi trafiği yürütülecek ülkeler sıralamasının en üstünde yer alacak. 

Eylem Grubu ilk ziyaretini bugün Çin’e yapacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...