Hürmüz Boğazı’nda sular ısınıyor: ABD çıkarma yapacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hürmüz Boğazı’nda sular ısınıyor: ABD çıkarma yapacak

DÜNYA Haberleri

ABD ve İran ilişkilerinde yıllardır zaten var olan gerginlik son günlerde yeniden tırmanışa geçmiş durumda. İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yapan tankerlere el koyması eylemleri ABD’yi harekete geçirdi. Bölgesel müttefikleriyle iş birliği yaptığını açıklayan ABD, bölgedeki askeri varlığını artırmaya çalışıyor.

Dünyadaki ham petrol ve petrol ürünlerinin yaklaşık beşte biri, İran ile Umman arasında bir geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor.

İran, bu ayın başlarında Körfez sularında bir hafta içinde iki kere petrol tankerine el koydu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2019'dan bu yana Körfez sularında ticari gemilere yönelik bir dizi eylemde son tırmanışta el konulan tankerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Reuters tarafından aktarılan bilgiye göre ABD ordusu, İran'ın son aylarda ticari nakliye gemilerine el koyması ve taciz etmesinin ardından Körfez bölgesindeki savunma pozisyonunu güçlendirmek için çalışacak.

Hürmüz Boğazı’nda sular ısınıyor: ABD çıkarma yapacak

ABD BÖLGEDEKİ ASKERİ VARLIĞINI GÜÇLENDİRECEK

Washington, İran'ı 15 uluslararası bayraklı ticari gemiye taciz etmek, saldırmak veya seyir haklarına müdahale etmekle suçladı.

Bir basın toplantısında konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "ABD'nin ticari gemiciliği tehdit eden ve bunlara müdahale eden eylemleri şiddetle kınadığını ve yabancı güçlerin Orta Doğu su yollarında gezinmeyi tehlikeye atmasına izin vermeyeceğini" tekrarladı.

ABD Donanması'nın Bahreyn merkezli Beşinci Filosu, Hürmüz Boğazı çevresinde devriye gezen gemi ve uçakların rotasyonunu artırmak için bölgesel müttefiklerle birlikte çalıştığını söyledi.

Kaynak: Reuters

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...