HTŞ Afrin'e girdi: Suriye Milli Ordusu ile çatışıyorlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
HTŞ Afrin'e girdi: Suriye Milli Ordusu ile çatışıyorlar

Dünya Haberleri

İdlib merkezli Heyeti Tahrir eş-Şam (HTŞ), 50 kilometre ilerleyerek, Zeytin Dalı Harekâtı ile PKK’dan temizlenen Afrin’i ele geçirdi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Türkiye’nin terör listesinde yer alan Heyeti Tahrir eş-Şam (HTŞ), Zeytin Dalı Harekâtı ile PKK’dan temizlenen Afrin’e girdi. İdlib genelini kontrol eden Esad karşıtı gruplardan HTŞ, Suriye Millî Ordusu (SMO) bileşeni 3. Ordu ile birlikte Cephe Şamia, Ahrar Şarkiya ve Ceyş eş-Şarkiya gruplarıyla çatışıyor.

HTŞ, İdlib aksından girdiği Afrin’de ilk olarak Cinderes kasabasında kontrol sağladı. Daha sonra Basuta aksından ilerleyerek 9 köyü kontrol altına alan Heyet Tahrir eş-Şam, kuzey hattından Afrin kent merkezine ilerledi. SMO bileşeni Hamzat ve Süleyman Şah tümenlerinin çatışmasızlık ittifakı kurduğu HTŞ, kısa sürede Afrin şehrini ele geçirdi. Muhalif gruplar Kefer Cenne bölgesinde toplanırken heyetler arası görüşmeler de başladı. Anlaşma sağlanamaması durumunda bölgede büyük çaplı çatışmaların yaşanacağı belirtiliyor.

Muhalif kaynaklar, HTŞ’nin Azez yönünde ilerleme hazırlığı yaptığını belirtirken HTŞ kaynakları herhangi bir açıklama yapmadı.

SINIR KAPISINDAN PAY İSTİYORLAR

HTŞ, bölgeye müdahale gerekçesi olarak destek verdiği Ahrar eş-Şam’a yönelik saldırıları gösterdi. Yaklaşık 50 kilometrelik ilerleme ile Afrin’i alan HTŞ, Türkiye sınırındaki el-Hamam sınır kapısının gelirinden yüzde 50 pay istedi. Kısmen kontrol ettiği Hamam gümrüğü ile birlikte İdlib-Afrin geçişlerinde alınan payın da kaldırılmasını geri çekilme şartı olarak öne sürdü. HTŞ’nin Afrin saldırıları ile eş zamanlı hareketliliğin yaşandığı el-Bab-Menbiç cephelerinde de muhalif gruplar arasında çatışmalar yaşandı. Bu karmaşada Cephe Şamia’nın kontrol ettiği Menbiç’e açılan el-Hamran Sınır Kapısı el değiştirdi ve Şam Cephesi’nden Süleyman Şah tümenine geçti. El-Bab’da Muhammed Ebu Ganun isimli gazetecinin, Hamzat Tümeni komutanı ve Askerî Polis sorumlusu tarafından düzenlenen suikastla öldürülmesi sonrası başlayan gerginlik ise sürüyor.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...