Hollandalı bürokratlardan İsrail'e destek veren hükümete tepki: Geçmişte de savaş suçları işlediler!

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Hollandalı bürokratlardan İsrail'e destek veren hükümete tepki: Geçmişte de savaş suçları işlediler!

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Hollanda'nın İsrail'e koşulsuz desteğini açıklamasının ardından, Hollandalı bürokratlar hükümete tepki gösteren bir bildiri yayınladı. Bürokratlar, "Hükümetin İsrail'e koşulsuz desteği, bizi Gazze'deki insani felaketin suç ortağı haline getiriyor" dedi ve İsrail'in geçmişte de savaş suçları işlediği hatırlatıldı.

Hollanda’da çeşitli bakanlıklara mensup 300’den fazla üst düzey yetkili, hükümetin İsrail’e yönelik koşulsuz desteğine karşı çıkarak, "Gazze'deki aşırı şiddetin güçlü bir şekilde kınanması" çağrısında bulundu.

SUÇ ORTAĞI HALİNE GETİRİYOR

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Bürokratlar, "Hükümetin İsrail'e koşulsuz desteği, bizi Gazze'deki insani felaketin suç ortağı haline getiriyor" dedi.

Hollanda hükümeti, bürokratların tepkisinin ardından, İsrail ve Hamas’a ateşkes çağrısı yaptı. Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıların ardından İsrail’e en güçlü desteği veren ülkelerden biri Hollanda olmuştu.

Başbakan Mark Rutte ve hükümet üyeleri, "İsrail’in kendini savunma hakkı bulunduğunu" vurguladı. Hollanda devletinin çeşitli kademelerinde görevli 300’den fazla bürokrat, hükümetin Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda tek taraflı bir tutum sergilediğini belirterek bir protesto bildirisi hazırladı.

Hollandalı bürokratlar, De Telegraaf gazetesinde yayımlanan bildiride, Hamas'ın saldırılarını kınadıklarını ve kurban yakınlarına başsağlığı dilediklerini belirterek, "Ancak İsrail'e koşulsuz destek verilmesinden çok kaygılıyız" dedi.

Hollandalı bürokratlardan İsrail'e destek veren hükümete tepki: Geçmişte de savaş suçları işlediler!

BUNU VİCDANIMIZA SIĞDIRAMAYIZ

Hükümetin İsrail'e koşulsuz desteğinin, Hollanda’yı "Gazze'deki insani felaketin suç ortağı haline getirdiğini" savunan yetkililer, "Anayasa'ya dayanarak yemin ettik ve dürüst kamu görevlileri olarak adil davranmamız bekleniyor. Bunu vicdanımıza sığdıramayız ve sığdırmak istemiyoruz" görüşünü dile getirdi.

Çocuk hakları örgütlerine göre "Gazze’nin bombalanması sonucu her 15 dakikada bir çocuğun öldüğü kritik noktaya ulaşıldığını" kaydeden Hollandalı bürokratlar, masum sivillerin korunması gerektiğini vurguladı.

Gazze Şeridi'nde ve Batı Şeria'da devam eden şiddet durumunun derhal sona erdirilmesi ve gerilimin azaltılması için hükümeti harekete geçmeye çağıran bildiride, "Kaybedecek bir saniyemiz bile yok" dendi.

Bürokratların bildirisinde, İsrail’in uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğine işaret edilerek, Hollanda hükümetinin, "bu ülkenin, Gazze Şeridi ve Batı Şeria da dahil olmak üzere Filistin topraklarının işgalcisi olarak taşıdığı sorumluluktan hiç bahsetmediği" vurgulandı.

Hollandalı bürokratlardan İsrail'e destek veren hükümete tepki: Geçmişte de savaş suçları işlediler!

'İSRAİL GEÇMİŞTE DE SAVAŞ SUÇLARI İŞLEDİ'

Bildiride, uluslararası hukuka ev sahipliği yapması nedeniyle Hollanda’nın daha fazla çaba gösterme sorumluluğu bulunduğunun altı çizildi, "İsrail geçmişte de savaş suçları işledi ve cezalandırılmadığı sürece bunu yapmaya devam edecek" denildi.

Hollandalı üst düzey bürokratlar, tıpkı Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde olduğu gibi, İsrail’in sivillere yönelik saldırılarının da kınanması çağrısında bulundu.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...