Hollanda yargıtayı Srebrenitsa mağdurlarını haklı buldu

Hollanda yargıtayı Srebrenitsa mağdurlarını haklı buldu

DÜNYA Haberleri

Hollanda yargıtayı, Srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybeden üç Bosnalının ölümünde Hollanda devletinin sorumluluğu bulunduğuna yönelik kararı onadı.

Yargıtay, mahkemenin iki sene önce verdiği, 3 Bosnalının ölümünde Hollanda devletinin sorumluluğu olduğu ve ayrıca ölenlerin yakınlarının tazminat hakları bulunduğuna yönelik kararını kabul etti. Mahkeme, Hollandalı askerlerin, kendilerine sığınan Boşnakları Sırp birliklerine teslim ettiklerinde öldürüleceklerini tahmin etmeleri gerektiği görüşünü dile getirdi. Dava, BM'ye bağlı Bosna'daki Hollanda askeri birliğinde (Dutchbat) tercümanlık yaparken, Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen ailesini kaybeden Hasan Nuhanoviç ile elektrikçi olarak çalıştığı sırada öldürülen Rizo Mustafiç'in yakınları tarafından 2002'de açılmıştı. Askerlerin BM komutası altında görev yaptığını bu yüzden kendilerinin ölümlerden sorumlu tutulamayacağını ileri süren Hollanda devleti, mahkemenin bu kararına karşı iki yıl önce Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulunmuştu. Bosna Savaşı sırasında 1995'te Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp general Ratko Mladiç'in başında olduğu güçlere teslim edilmiş ve büyük bir katliam yaşanmıştı. Sırp birliklere teslim edilen Boşnaklar arasında o dönem Hollandalı askerlere tercümanlık hizmeti veren Hasan Nuhanoviç'in ailesi de bulunmaktaydı. Tarihe "Srebrenitsa Katliamı" olarak geçen soykırımı gerçekleştiren Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç, 16 yıl aradan sonra tutuklanarak Lahey'e getirildi. Mladiç'in, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için
kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına ise devam ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...