Hollanda ve Almanya'dan, Ukraynalı çocukların kaçırılmasına kınama

- Güncelleme:
Hollanda ve Almanya'dan, Ukraynalı çocukların kaçırılmasına kınama
DÜNYA Haberleri

Rusya Ukrayna savaşının başından bu yana çok sayıda Ukraynalı çocuğun kaçırıldığı iddia edilmişti. Ortak basın toplantısı düzenleyen Hollanda ve Almanya Dışişleri Bakanları konuya değinerek Rusya'yı kınadı. İki lider bunun saldırı suçu olduğuna değinerek 'Özel Mahkeme' konusunun altını çizdi.

Yaklaşık bir senedir devam eden Rusya Ukrayna savaşında yüzlerce çocuk öksüz ve yetim kaldı. Ukraynalılar, Rusların yetim çocukları Rus kültürüyle yetiştirmek için Rusya’ya ya da Rus kontrolündeki topraklara kaçırdıklarını iddia etmişti. Binlerce çocuğun okullardan ya da yetimhanelerden kaçırıldığı dile getirilmişti. Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock bugünki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan da konuşmasında bu konuya değindi.

RUSYA, UKRAYNALI ÇOCUKLARI KENDİ TOPRAKLARINA KAÇIRDI

Bakanlar, Moskova yönetiminin savaşın başından bu yana çok sayıda Ukraynalı çocuğu Rusya'ya veya Rusların idaresindeki bölgelere kaçırdığını belirtti. Baerbock, ailelerinin ve yakınlarının çocuklarının nerede olduğunu bilmediklerini ve korktuklarını anlatarak, "Rusya bu çocukların akıbetinden sorumlu tutulmalı." dedi.

Ukraynalı çocukların evlerinden ya da kaldıkları yurtlardan rızaları dışında alındığını dile getiren Baerbock, "Bu çocuklar kaçırıldı." diye konuştu. Baerbock, bu konu üzerine Hollanda, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'yle (UCM) birlikte çalışacaklarını kaydetti.

"RUSLARIN BU POLİTİKASI AİLELERİ DAĞITIYOR"

Hollandalı Bakan Hoekstra ise Rusya'nın kaçırdığı çocukları geri vermesi gerektiğini belirterek, "Rusların bu bilinçli politikası aileleri dağıtıyor ve çocukları travmaya sürüklüyor." ifadesini kullandı.

Rus liderlerin Ukrayna'da işlediği suçları soruşturmak için "özel mahkeme" kurulması planını desteklediğini ifade eden Baerbock, UCM’nin kurucu anlaşması Roma Statüsü'nün sadece saldırılan devletin Mahkemeye taraf olması durumunda yargı yetkisine sahip olacağı şekilde güncellenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Baerbock, Rusya'nın "saldırı suçu"nun araştırılması için Hollanda ve Almanya'nın ortaklaşa bir komisyon kurmak için çalışacaklarını aktardı.

AB'NİN "ÖZEL MAHKEME" TEKLİFİ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 30 Kasım 2022'de, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği suçları soruşturmak için "özel mahkeme" kurulmasını teklif etmişti. UCM Başsavcısı Kerim Han ise 5 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Mahkemenin Ukrayna'da işlenen savaş suçlarını soruşturmaya yetkili ve elverişli olduğunu belirterek, yeni bir özel mahkeme kurulmasını desteklemediğini vurgulamıştı.

UCM'nin yargı yetkisindeki diğer suçların aksine, "saldırı suçu"nun kovuşturulabilmesi için hem mağdur devletin, hem de saldıran devletin Mahkemeye taraf olması gerekiyor.

RUSYA İDDİALARI YALANLAMIŞTI

Öte yandan Rus yetkililer tarafından söz konusu iddialara ilişkin yapılan açıklamada, çocukların saldırılardan korunması amacıyla Rusya topraklarını götürüldüğü öne sürülmüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı, çocukların alıkonulduğuna ilişkin iddiaları yalanlarken, yapılan açıklamada yetkililerin ebeveynleri ölen çocukların akrabalarına ulaşmaya çalıştıkları belirtilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...