Hindistan, Müslüman protestocuların evlerini yıktı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
Hindistan, Müslüman protestocuların evlerini yıktı

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Hindistan'ın hükümet partisi Halk Partisi'nden iki yetkilinin İslamiyet'e ve Hazreti Muhammed'e (sallallahu aleyhi ve sellem) yönelik hakaret içeren ifadeleri sonrası ülke karıştı. Müslümanlar, iki parti yetkilisini protesto etti. Hindistan hükümeti, Müslümanların evlerini yerle bir etti.

Geçtiğimiz hafta iktidar partisinden Naveen Kumar Jindal ve Nupur Sharma, Hazreti Muhammed'e (sallallahu aleyhi ve sellem) ve İslamiyet'e yönelik hakaret içerikli açıklamalar yapmıştı. Müslümanlar, iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata partisinin (BJP) iki üyesinin İslam karşıtı açıklamalarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Ülke çapında protestolar devam ederken, İngiliz The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaleti yetkilileri, protestolara katılan Müslümanların evlerini yıktı. 

Hindistan'daki Müslüman azınlık toplulukları, BJP yönetiminin ibadet özgürlüğünden başörtüsü takmaya kadar birçok konuda Müslümanlara baskı yaptığını belirtiyor. Müslümanlarlar, bu son hakaretlerin de yönetimin söz konusu tutumunun parçası olduğunu ifade ediyor. 

İKİ PARTİLİ İHRAÇ EDİLDİ

İktidar partisi BJP, Nupur Sharma'yı görevden aldı ve Naveen Kumar Jindal'ı da Müslüman ülkeler ile diplomatik bir anlaşmazlığa neden olan yorumları nedeniyle ihraç etti. Ayrıca iki isim aleyhine dava açıldı ve hükümet, yorumların kendi görüşlerini yansıtmadığını açıkladı. Müslüman gruplar tutuklanmalarını talep ediyor.

BJP'nin devlet sözcüsü, protestoların arttığı Uttar Pradesh eyaletindeki olaylar hakkında çarpıcı bir açıklama yaptı. Eyalet başkanı Yogi Adityanath'ın yetkililere talimat vererek protestoya karışmakla suçlanan kişilerin yasadışı evlerini yıkmalarını emrettiğini söyledi. Protestoların lideri olduğu ileri sürülen ve kızı Müslüman kadın hakları aktivisti olan bir kişinin evi hafta sonu yıkıldı. Cuma namazı sonrası protestolarda taş atmakla suçlanan iki kişinin daha evi yerle bir edildi. 

Eyalet başkanı Adityanath'ın medya danışmanı Mrityunjay Kumar, Twitter'daki paylaşımıyla tepki çekti. Bir binayı yıkan buldozerin fotoğrafını paylaşarak, "Asiler unutmayın, her Cuma'yı bir Cumartesi takip eder." dedi. 

Muhalefet liderleri Müslümanlara ait binaların yıkılmasına tepki gösterdi. Uttar Pradesh eyaleti yönetiminin, protestocuları susturmak için anayasaya aykırı davrandığını belirttiler. Bununla birlikte, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise sessizliğini koruyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...