Hindistan ile Kanada arasında Sih lidere suikast krizi! Üst düzey diplomatı sınır dışı ettiler

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Hindistan ile Kanada arasında Sih lidere suikast krizi! Üst düzey diplomatı sınır dışı ettiler

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Kanada Başbakanı Trudeau, Yeni Delhi yönetiminin ülke sınırları içerisinde muhalif bir isme suikast düzenlediğine dair ellerinde ciddi kanıt olduğunu duyurdu. Hindistan iddiaları kabul etmezken, Ottawa, üst düzey bir Hint diplomatı sınır dışı ettiklerini açıkladı.

Kanada ile Hindistan arasında daha da büyümesi beklenen bir diplomatik gerilim yaşanıyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Yeni Delhi yönetiminin ülke sınırları içerisinde muhalif bir isme suikast düzenlediğini duyurdu. Trudeau, Hindistan’daki ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü’nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesinin arkasında Modi yönetiminin olduğunu ifade etti.

CBC News'in haberine göre, Kanada'da parlamentonun alt meclisi olan Avam Kamarası'nda konuşan Trudeau, Kanada vatandaşı olan Nijjar'ın öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğuna ilişkin "güvenilir iddialar"ın araştırıldığını söyledi. Trudeau, "Yabancı bir hükümetin Kanada topraklarında bir Kanada vatandaşının öldürülmesine karışması egemenliğimizin kabul edilemez bir ihlalidir." ifadelerini kullandı.

Hindistan'daki ayrılıkçı Sih örgütü KLF'nin yöneticisi Nijjar, 18 Haziran'da Kanada'da vurularak öldürülmüştü. Nijjar'ın adı, Hindistan tarafından yayımlanan 40 teröristin isminin olduğu listede yer alıyordu.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı (NIA) tarafından 2022'de Pencap'ın Jalandhar şehrinde Hindu bir din adamını öldürmekten aranan Nijjar, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, finansal destek sağlamak, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıyaydı.

Hindistan ile Kanada arasında Sih lidere suikast krizi! Üst düzey diplomatı sınır dışı ettiler

HİNDİSTAN SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

Trudeau'nun sözleri sonrası Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İddialar saçma ve maksatlı" denilerek, olayla herhangi bir bağlantıları olmadığını açıklamıştı.

ABD'den yapılan açıklamada ise Kanada'nın iddialarının "çok kaygı verici" olduğu belirtildi, faillerin adalet önünde hesap vermelerinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

İSTİHBARAT GÖREVLİSİ SINIRDIŞI EDİLDİ

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolie, Trudeau'nun konuşması sonrası, üst düzey bir Hint diplomatı sınır dışı ettiklerini açıkladı. Jolie, adını açıklamadığı diplomatın, Hindistan Dış İstihbarat Servisi'nin araştırma ve analiz departmanında görevli olduğunu söyledi.

HALİSTAN KURTULUŞ GÜCÜ

"Sih ülkesi" anlamına gelen Halistan fikrini benimseyen örgüt, 1987'den bu yana Hindistan'da askeri ve diplomatik hedeflere saldırılar düzenlemekle birlikte Romanya'nın Yeni Delhi Maslahatgüzarı Liviu Radu'yu kaçırmasıyla tanınıyor.

Hindistan, örgütün Pakistan destekli olduğunu ve Pakistan'dan silah yardımı aldığını iddia etse de örgütün İngiltere, İspanya ve Malezya'daki Sih diasporasından bağış topladığı biliniyor. Örgüt ayrıca Hindistan'ın Pencap eyaleti dışında, Pakistan'ın Pencap, Hayber Pahtunhva, Sindh, Belucistan ve Keşmir bölgelerinin de tamamını veya bir kısmını Halistan olarak görüyor.

KLF Hindistan tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...