Hamas’ın İsrail’e karşı iki aşamalı tuzağı! İşte kara savaşında kullanılacak silahlar…

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi - c4isrnet
- Güncelleme:
Hamas’ın İsrail’e karşı iki aşamalı tuzağı! İşte kara savaşında kullanılacak silahlar…

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi - c4isrnet

ABD’nin desteğiyle Gazze şeridinde saldırılarını arttıran İsrail kara savaşı için tanklarını hazırlarken, İran destekli Hamas ve Hizbullah gerilla taktiği ve bubi tuzaklarıyla öne çıkıyor. Peki İsrail Gazze’de kara savaşında hangi silahları kullanabilir? Hamas’ın elinde hangi silahlar var? Gazze’de sivillere yönelik saldırıların artması halinde birçok ülkenin savaşa dahil olabileceği endişesi artıyor. Analistler İsrail’in elinde olduğu tahmin edilen nükleer başlıklara da dikkat çekti. İşte detaylar…

Muhabir: Murat Makas - Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısının ardından başlayan çatışmalar Orta Doğu’da endişeleri arttırdı. İsrail'in Gazze’ye kara saldırısı planına karşı İran’ın desteklediği Hamas ve Hizbullah gerilla taktiğini hazırlamaya başladı. ABD’nin İran tehdidi karşısında bölgeye 2 uçak gemisi yollaması ‘caydırıcı önlem’ şeklinde yorumlandı. Peki İsrail'in Gazze'de kara savaşı an meselesiyken hangi silahlar kullanılabilir? ABD’nin yolladığı destek karşısında Hamas hangi mühimmatları kullanabilir?

Hamas’ın İsrail’e karşı iki aşamalı tuzağı! İşte kara savaşında kullanılacak silahlar…

İSRAİL'İN PATRİOT FÜZELERİ, DEMİR KUBBE SAVUNMASI

İsrail ordusu uzun süredir ABD tarafından destekleniyor; kongrenin zorunlu kıldığı yıllık 3,3 milyar dolarlık fonun yanı sıra füze savunma teknolojisine yönelik 500 milyon dolar daha bulunuyor. İsrail’in envanterinde 22 adet F-35 savaş uçağı, ABD yapımı Patriot dahil olmak üzere füze savunma bataryaları ve Iron Dome füze savunma sistemi hazır bekliyor. İsrail, her türlü sokak çatışmasını destekleyecek zırhlı personel taşıyıcılara, tanklara, insansız hava araçlarından ve diğer teknolojilerden oluşan bir filoya sahip.

AKTİF GÖREVDE 170 BİN ASKER VAR

İsrail, halk arasında "Mini Gazze" olarak bilinen Kentsel Savaş Eğitim Merkezi'nde askerlerini bu tür teknikler konusunda eğitiyor. Ordunun tipik olarak aktif görevde olan yaklaşık 170.000 askeri bulunuyor ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne göre tahmin edilen kapasitesinin dörtte üçü olan 360.000 kadar yedek askeri savaşa çağırdı. Ülke aynı zamanda uzun süredir ilan edilmemiş bir nükleer silah programını da sürdürüyor.

Hamas’ın İsrail’e karşı iki aşamalı tuzağı! İşte kara savaşında kullanılacak silahlar…

HAMAS’IN TUZAĞI

Gazze Şeridi'ni 2007'den bu yana savunan Hamas, İsrail ordusunun milyarlarca dolarlık yardımına ve gelişmiş silahlarına sahip değil. Ancak 7 Ekim'de gerçekleşen sürpriz saldırıda yamaç paraşütü yapan Hamas’ın elinde el bombası atan İHA’ları var. Hamas, herhangi bir kara saldırısını İsrail birlikleri için tehlikeli hale getirebilecek gerilla savaşı taktiklerini kullanacak. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Hamas'ın 15.000 ila 20.000 savaşçısının bulunduğunu tahmin ediyor. İsrail bu sayıyı 30.000 savaşçıya kadar yükseltiyor. Hamas'ın cephaneliğinde saldırı tüfekleri, ağır makineli tüfekler, roket güdümlü el bombaları ve tanksavar silahlarının yanı sıra uzun menzilli keskin nişancı tüfekleri de yer alıyor. Geçmişte Hamas bubi tuzakları ve intihar bombacıları kullanmıştı.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'ne göre Hizbullah, "çoğunlukla küçük, elle taşınabilen ve güdümsüz karadan karaya topçu roketlerinden" oluşan geniş bir cephaneliğe sahip. ABD, Lübnan'daki Hizbullah ve diğer militan grupların yaklaşık 150.000 füze ve rokete sahip olduğunu tahmin ediyor. Hizbullah ayrıca hassas güdümlü füzeler üzerinde de çalışıyor.

ABD UÇAK GEMİSİ, ÜS AĞI

ABD ordusu, ihtiyaç halinde İsrail'e gözetleme uçakları ve F-18 savaş uçaklarıyla hava desteği sağlamak üzere USS Gerald R. Ford uçak gemisini ve savaş grubunu Doğu Akdeniz'e göndermişti.

NÜKLEER TEHLİKE

Military Times’e göre özel istihbarat ve analiz şirketi Stratfor’un geçtiğimiz günlerde şu iddiada bulunmuştu: Hamas ve İsrail arasındaki çatışma sadece Ortadoğu’da yeni bir kıyım değil, aynı zamanda “Avrupa-Atlantikçilerin İslam dünyasıyla gerçek bir savaşı”. Dolayısıyla, nükleer silahlara sahip büyük güçlerin çarpışması riskine dair tahminler çok ama çok ciddi. Gerçekten de Stratfor’un tahminlerine göre istihbarat ve askeri analistler Ortadoğu ülkelerinin Gazze şeridindeki sivil halkın öldürülmesi itibariyle savaşa girme riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na göre İsrail’de 60 başlık bulunuyor. Hamas çatışmaların başlamasından sonra İsrail’in nükleer noktalarını hedef alan bir görsel yayınlamıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi - c4isrnet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...