Hamas’ın elindeki güç ne? İsrail ile hangi silahlarla mücadele ediyor?

Hamas’ın teçhizat bakımından güçlü olmasa da taktik açıdan güçlü olması onu Mossad’ın yakın markajına alıyordu. Paramotorlarla İsrail topraklarına geçiş görüntüleri adeta savaş oyunu gibiydi. Paramotorların nasıl radardan tespit edilmediği sorusu da çok tartışıldı. Filistin topraklarında böyle bir şeyin Mossad’ın gözünden kaçması mümkün değil. Bu da eğitimlerin İran ve Suriye’de gerçekleştiği ihtimalini güçlendiriyor. Peki Hamas’ın elindeki güç ne? Tel Aviv ile hangi silahlar ile mücadele ediyor?
Muhabir: Gülcan AYBOĞAN
Ortadoğu yangın yeri… Gazze Şeridi’nde etkin olan Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları çok değişik yöntemler ile İsrail topraklarına geçiş yaptı.
Hamas’ın teçhizat bakımından güçlü olmasa da taktik açıdan güçlü olması onu Mossad’ın yakın markajına alıyordu.
Hamas Kamikaze dron timlerinin saldırı görüntüleri paylaşıldı. İsrail hazırlıksız yakalandı. paramotorlar önemli bir silah oldu. Radar neredeydi uçaksavarlar neredeydi tüm bu sorular cevapsız kaldı.
PARAMOTORLAR RADARA YAKALANMADI
Zaten korktukları gibi de oldu. Paramotorlarla İsrail topraklarına geçiş görüntüleri adeta savaş oyunu gibiydi.
Paramotorların nasıl radardan tespit edilmediği sorusu da gündemdeydi. Bu araçlar dağ vadi gibi alanlardan geçebildiği için radar örtüsünün dışında kalıyor. Peki nasıl eğitildiler sorusu ise İran veya Suriye ihtimallerini güçlendiriyor.
Filistin topraklarında böyle bir şeyin Mossad’ın gözünden kaçması mümkün değil. Ayrıca bu paramotorlu milislerin Suriye üzerinden geldikleri belirtildi.
HAMAS'IN ELİNDEKİ SİLAHLAR NE?
Demirkubbe’nin aşılması konusu çok tartışıldı... Bu nasıl mı oldu.?
Aynı anda birçok roket atıldı İsrail’in hava savunma sistemine. Birden çok saldırının eş zamanlı olması sistemi yanılttı.
Hamas ayrıca hep eş zamanlı hareket etti. Saldırılar bir anda birden çok yerde gerçekleşti.
5 bin roket hem kamikaze drone timleri, gelişmiş teknolojili mühimmat, karadan da demir kubbeyi aşabilecek bir girişim…
ZEVARİ DRONLARI
Hamas'ın saldırılarında Zevari dronları da etkili oldu...Yayınlanan görüntülerde, bir grup Filistinli direnişçinin, Hamas tarafından üretilen “Zevari” adlı kamikaze dronlarını ellerinde taşıyarak hedefe doğru fırlattıkları görüldü.
İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail mevzi ve hedeflerine karşı ‘Zevari’ tarzı 35 kamikaze dronu ile saldırı düzenlendiği belirtildi.
Öte yandan İzzeddin el-Kassam Tugayları, bunların görüntülerini de paylaştı.
Zevari dronlar, havadan yere dalış yaparak tatbikat kapsamında kurulan hedefleri imha etti.
Bu isim bir suikastle öldürülen Hamaslı mühendisin adı Muhammed Zevari’den geliyor. O bu dronları geliştirdi. Hatta Tunus’a döndükten sonra Mossad ajanları tarafından öldürüldüğü söyleniyor.
TUFAN FÜZESİ
Hamas’ın elinde olan bir başka önemli güçte Tufan Füzesi. Hatta bundan bahsetmesi bile gerginliğe neden oldu. Saldırılar durmazsa bunu devreye sokacaklarından bahsettiler. peki savaş daha da derinleşirse kullanma ihtimali artan Tufan füzesinin etki gücü nedir?
İran yapımı bir güdümlü tanksavar füzesidir Tufan füzesi. Kuzey Kore yapımı BM-21 Grad füzelerinin geliştirilmiş versiyonlarıdır. Tufan füzeleri, 122 milimetre çapında ve 280 kilogram ağırlığındadır. Azami menzili 40 kilometredir ve 50 ila 70 kilogram arasında bir savaş başlığı taşıyabilir. Tufan füzeleri, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabilir.
Tufan füzelerinin temel özellikleri şunlardır:
Çap: 122 milimetre
Ağırlık: 280 kilogram
Menzil: 40 kilometre
Savaş başlığı: 50 ila 70 kilogram
Hareket kabiliyeti: Sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabilir
Tayfun füzesiyle karşılaştırıldığında Tufan füzeleri, daha kısa menzile ve daha küçük bir savaş başlığına sahiptir. Ancak Tufan füzeleri, daha ucuz ve daha kolay üretilebilir.
Kısa menzilli, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabilen bir füzedir.
Azami menzili 40 kilometredir.
50 ila 70 kilogram arasında bir savaş başlığı taşıyabilir.
TÜNELLER
Hamas’ın bir başka önemli gücü de tüneller. Olası bir kara harekatında bu tüneller kullanılacak. İsrail’in teçhizat ve teknolojik gücüne karşılık Hamas’ın taktik gücü devrede olacak. Hamas’ın bir avantajı da bölgeyi ara sokaklarına kadar çok iyi bilmesi. Bu da İsrail’in en büyük endişelerinden biri. Hamas’ın kara harekatında kullanılmak üzere olan tünellerinde füzelerin görüntüleri de sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılmıştı. Bu güçlü tünel ağları İsraiil askerlerini dezavantajlı konuma getiriyor.
Hamas bu tünelleri yıllardır daha iyi hale getirerek geliştirdi. Tüneller İçlerinde iletişim sistemleriyle donattığı mühimmatlarını depoladığı ve operasyonlarını yönlendirdiği bir karargâha dönüşmüş durumda. Bu tünellerin İsrail askerlerine tuzak kurmak ve bombalı saldırılar düzenlemek için Hamas’a şehir savaşında büyük bir avantaj sağlayacağı düşünülüyor.
İsrail ordusu, Hamas tünellerini tahrip etmek için “sığınak delen” olarak bilinen ‘bunker buster’ bombalarını kullanıyor. 2014’teki çatışmalarda çok sayıda askerini bu tünellerde kaybeden İsrail’in, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılması yasak olmasına rağmen tünelleri yıkmak için bu yola başvurduğu iddia ediliyor.
30-40 BİN SAVAŞÇISI VAR
Kassam Tugayları’nın 30 ila 40 bin arasında savaşçısı olduğu biliniyor.
Ayrıca Hamas İsrail istihbaratını geçmek için telefonlar ve bilgisayarları kullanmayı bir süre bıraktığı, hassas işlemleri yeraltı İsrail teknolojisinin erişeyemeyeceği bölgelerde yürüttüğü iddia ediliyor.