Hamaney ölüyor mu?

Hamaney ölüyor mu?

DÜNYA Haberleri

İran'ın dini lideri Hamaney'in çok hasta olduğu iddia edildi. 5 Ekim'den bu yana görünmeyen Hamaney'in özel bir toplantıda düşüp bayıldığı belirtiliyor.

En son 5 Ekim'de görülen İran dini lideri Hamaney'in özel bir toplantıda düşüp bayıldığı ve sağlığının kötü olduğu öne sürüldü. Ülkede iktidar çatışması yaşanmasından endişe ediliyor. Vatan'ın haberine göre; son dönemde Batı ile diyalog kurmaya çalışan İran'da en yüksek siyasi otorite olan dini lider Ayetullah Al Hamaney'in üç haftadan beri ortalıkta görünmemesi, bir sürü spekülasyonu da beraberinde getirdi. 74 yaşındaki Hamaney, 1979 İran İslam Devrimi'nin siyasi, hukuki ve ruhani önderi olan Ruhullah Humeyni'nin ölümü üzerine 1989 yılında dini lider olmuştu. 23 yıldır dini lider olan Hamaney'in imamlarla yaptığı özel bir toplantıda bayıldığı ve o günden beri de tedavi gördüğü öne sürüldü.
İngiliz Times gazetesi, Tahran yönetiminin Cenevre'de Batı ile nükleer programı konusunda yaptığı üst düzey müzakereler sırasında Hamaney'in ortalarda görünmemesinin endişeleri daha da artırdığına dikkat çekti. Habere göre Hamaney'in hastalandığına dair işaretler iki hafta önce ortaya çıktı. Dini lider geleneksel olarak İranlı hacıları Mekke'ye uğurlaması gerekiyordu. Ancak bu etkinliğe katılmadı. İran hükümetinden de Hamaney'in neden katılmadığına dair bir açıklama yapılmaması spekülasyonları daha da körükledi.
Hamaney'in sağlık durumunun düşünüldüğünden daha kötü olduğu yorumunda bulunan Times, İranlı gazeteci Hüseyin Rustami'nin Amarioun isimli internet sitesinden yayınladığı mesajında, "Rehberimizden iyi haberler gelmiyor" diyerek, dini lidere sadık olan herkesin dua etmesi çağrısında bulunmasına da yer verdi. Rustemi'ye bu mesajdan sonra İran hükümetinden Hamaney'in sağlığı konusunda konuşmaması yönünde uyarı geldiğini kaydedildi.
ÜLKEDE GÜÇ ÇATIŞMASI RİSKİ VAR
Hamaney geçen hafta da Şiilerin en çok önem verdiği Gadiri Hum Bayramı'nda da ortalarda görünmedi. Sağlığı her geçen gün kötüye gittiği öne sürülen Hamaney'in henüz yerine gelecek kişiyi belirlemiş olması ülkede güç çatışmalarının yaşanacağı endişesini de beraberinde getirdi. Ülkedeki Muhafazakarlar Hamaney'in ölmesi halinde dini liderlik koltuğuna bir reformcunun koltuğuna oturmasından endişe etmeye başladı.
RAFSANCANİ OTURABİLİR Mİ?
Hamaney destekçilerinin en büyük korkusu ise dini liderlik koltuğuna eski Cumhurbaşkanı Ekber Haşimi Rafsancani'nin oturması. Ancak İsrailli kaynaklar, İran, Rusya ve ABD'nin Tahran yönetiminin nükleer programı hakkında gizli bir anlaşma imzaladığını ve bu anlaşmayı açıklamak için uygun bir zamanı beklediklerini, Hamaney'in de bu yüzden kamuoyundan uzak durduğunu öne sürdü.
RAFSANCANİ'Yİ ENGELLEMİŞTİ
Hamaney, geçen hazirandaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rafsancani'nin adaylığını engellemişti. Rasfancani de en ılımlı aday olan Hasan Ruhani'yi desteklemiş, Ruhani, fark atarak iktidara gelmişti. Hamaney destekçileri, şimdi Rafsancani'nin Ruhani ile ittifak kurarak tüm siyasi kurumların reformcuların eline geçmesinden korkuyor.
İRAN'DA DİNİ LİDER MUTLAK HAKİM
* İran anayasasına göre dini lider, İran'ın genel politikasında mutlak bir hakimiyete sahip.
* Başkomutan sıfatıyla savaş açma ve barış yapma yetkisini elinde tutuyor.
* Cumhurbaşkanını görevden alma yetkisi var.
* Yargı ve polis onun kontrolünde.
* Orduya atanacak komutanları da o seçiyor.
DİNİ LİDERİ KİMLER SEÇİYOR?
Dini liderin seçimini ise 86 eğitimli ve yetenekli hukukçudan oluşan "danışmanlar konseyi" yapar. Danışmanlar Konseyi'nin 86 üyesi halk tarafından 8 yıllığına seçilir. Yılda bir kez toplanan konseyin bütün toplantıları ve belgeleri çok gizlidir ve Konsey'in dini liderin kararlarının herhangi bir tanesiyle çelişen bir kararı bilinmemektedir. Konseyin dini lideri her zaman görevden alma konusunda anayasadan kaynaklanan yetkisi vardır. Dini lider öldüğünde Danışmanlar Konseyi en kısa zamanda yeni dini lideri belirlemekle görevlidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...