Halep'te ateşkesi İran bozdu

Düzenleyen:
Halep'te ateşkesi İran bozdu

DÜNYA Haberleri

Halep’te ateşkesle birlikte dün sabah tahliyeler başlayacaktı. Ancak, önce Şii teröristler çıkışları kapattı, ardından Esad’ın ordusu bombalamaya başladı, İran yeni şartlar öne sürdü ve ateşkes bitti.

Türkiye ile Rusya uzun görüşmeler sonunda önceki akşam Halep’te kanın durması için ateşkes konusunda anlaştı. Ateşkes ile kuşatma altındaki sivil ve silahlı muhaliflerin tahliyesini öngören mutabakat, bölgeden ilk etapta yaralıların, ardından sivillerin ve silahlı muhalif grupların güvenli biçimde İdlib iline nakledilmelerini öngörüyordu. Akşam yapılan ateşkese rağmen sabah olduğunda herşey birden değişmeye başladı. Ateşkesin sağlanması ile umutlanan on binlerce Halepli, tahliye edilmek ümidiyle şehrin dışına doğru yöneldi. Şehrin hemen dışında 30’dan fazla otobüs Haleplileri İdlib’e götürmek üzere motorlarını çalıştırmış hazır hâlde bekliyordu. Ancak Esad’ın askerleri ve İran komutasındaki Şii teröristler, Halep’in çıkışına yakın mesafede sivilleri durdurdu.

HALEP’TEN ÇIKIŞ YOK
Otobüslerin şehrin içerisine girmesine izin vermeyen Şii teröristler, sivillere de tahliye olmadığını açıkladı. Yapılan görüşmelere rağmen tahliye işlemi başlamadı. Muhalifler de, tahliyelerin ertelendiğini, muhtemelen perşembe (bugün) yapılabileceğini açıkladı. Bu haberin ardından diktatör Esad yine sahneye çıktı. Rejime bağlı güçler, Halep’in 6 kilometrekarelik bir alanına sıkışmış olan muhaliflere sabah saatlerinden itibaren yeniden bomba yağdırmaya başladı. Rejime yakın bir kaynak, Esad’ın tahliye anlaşmasını askıya alma sebebini “Başta 2 bin savaşçının ayrılacağı ifade edilmişti. Şimdi 10 bin insan var. Hükûmet ayrıca şehirden ayrılacak kişilerin listesini istiyor. Aralarında esir ya da mahkûmlar olabilir” şeklinde açıkladı.

DEVREYE TAHRAN GİRDİ
Tahliye krizi aşılmaya çalışırken bu sefer devreye İran girdi ve yeni şartlar öne sürdü. Buna göre İran, İdlib’de muhaliflerin kuşatması altındaki Şii kasabaları Fua ve Kefreyya’da bulunan sivillerin, Halep’teki sivillerle eş zamanlı olarak tahliye edilmesini istedi. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü direktörü Rami Abdürrahman ise “Galiba her şey bitti, ateşkes artık yok. Çok ağır bombardıman var” dedi. Bu açıklamanın ardından kısa bir süre sonra binlerce Halepliyi götürmek üzere şehrin dışına gelen otobüsler geri döndü.

LAVROV: ÇATIŞMA 2-3 GÜN SÜRER
Esad güçleri, İran ve İran komutasındaki Şii teröristlerin ateşkesi ihlal etmesine Rusya’nın da destek verdiği görüldü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ateşkesin ihlaline dair tek laf etmeden, Esad’ın saldırılarını meşru gösterircesine son kalan muhaliflerin de “temizleneceğini” belirten açıklama yaptı. Lavrov “2-3 güne kadar silahlı grupların direnişinin sona ereceğini düşünüyoruz. Bunu reddedenler kendi seçimini yapmış olacak. Onların kendiliğinden şehirden ayrılmaları için koridorlar oluşturuldu ve güvenlik garantisi verildi” dedi. Lavrov, “garanti verildi” dediği saatlerde bile Esad rejimi bomba yağdırmaya devam etti. Bu arada, Rus Dışişleri Bakanlığı ise ateşkesi muhaliflerin bozduğunu ileri sürdü. Ancak nasıl bozulduğuna dair gerekçe göstermedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...