Gürcistan'da yerel seçim için oy kullanımı başladı

Düzenleyen:
Gürcistan'da yerel seçim için oy kullanımı başladı

DÜNYA Haberleri

Komşu Gürcistan'da halk, 64 belediye başkanı ve 2 bin 68 belediye meclis üyesi seçmek için sandık başına gidiyor. Sandıkların 20.00'de kapanacağı seçimde, sonuçların gece açıklanması bekleniyor.

Türkiye'nin kuzey doğu komşusu Gürcistan'da seçim heyecanı yaşanıyor. Yerel seçim için sandık başına giden 3 milyon 513 bin 884 Gürcistan vatandaşı, 4 yıllık belediye başkanlarını  ve belediye meclisi üyelerini seçmek için saat 20.00'a kadar oy kullanabilecek. Oylamanın ilk sonuçlarının gece saatlerinde açıklanması bekleniyor. Muhalefet için adeta bir referandum sayılan seçimler, iktidar için sıradan bir seçim olarak nitelendiriliyor. 

MUHALEFET İÇİN ADETA BİR REFERANDUM

Gürcistan'da yıl başında ortaya çıkan siyasi krizin sona ermesi için Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'in nisanda hazırladığı 5 maddelik "Gürcistan'ın İlerleme Yolu" adlı anlaşmayı imzalamıştı.

Anlaşma 20 Nisan'da muhalefette görüş ayrılığına neden olmuştu. Ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ile büyük partilerden Avrupalı Gürcistan ve bazı partiler anlaşmanın imzalaması konusunda çekimser kalmıştı, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi ile diğer muhalefet partileri anlaşmayı imzalamıştı.

Gürcistan'da yerel seçim için oy kullanımı başladı

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi Başkanı ve milletvekilli İrakli Kobakhidze, 28 Temmuz'da düzenlediği olağanüstü basın toplantısında, parti olarak anlaşmadaki maddelere yönelik tüm sorumluluklarını yerine getirdiklerini ancak ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ile 4 siyasi partinin anlaşmayı henüz imzalamadığını hatırlatarak anlaşmanın geçerliliğini kaybettiğini söylemişti.

Ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ise söz konusu anlaşmayı 2 Eylül'de imzalamıştı.

Anlaşmada, 2 Ekim'deki yerel seçimde iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin yüzde 43'ten az oy alması halinde 2022'de erken genel seçim yapılması maddesi yer alıyor. Muhalefet, hükümetin 43'lük barajı geçememesi halinde iktidarı erken genel seçime zorlayacağı belirtiliyor.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisinin yetkilileri ise ana muhalefetin Michel'in anlaşmasını zamanında imzalamadığı gerekçesiyle yerel seçimin sonuçları ne olursa olsun erken genel seçime gidilmeyeceğini kaydediyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...