Günlerdir binlerce kişi canlı yayında izliyor: Yeni bir 'bebek volkan' doğmak üzere

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Günlerdir binlerce kişi canlı yayında izliyor: Yeni bir 'bebek volkan' doğmak üzere

DÜNYA Haberleri

İzlanda'nın Litli-Hrútur bölgesinde yeni bir volkan çıkıyor. 'Bebek volkanın' püskürttüğü lavlar YouTube'da canlı yayınla aktarılırken, binlerce kişi bebek volkanın doğumuna şahitlik ediyor.

İzlanda'nın Litli-Hrútur bölgesinde doğmakta olan yeni 'bebek volkan' izleyicileri ekrana kilitledi. YouTube'da canlı yayınla bebek volkanın doğumu izleyicilere aktarıldı. İzlanda Ulusal Yayın Servisi RÚV, yeni volkanların görkemli doğumunu canlı yayınlıyor. Öte yandan, giderek büyüyen krater şu anda dünyanın en yeni volkanı oldu. 

IFL Science'da yer alan habere göre, 10 Temmuz 2023'te İzlanda'daki bir dağın eteğinde havaya lav ve gaz fışkırtan üç çatlak belirdi. Çatlaklardan ikisi bir gecede kapanırken, kalan çatlak o zamandan beri 30 metreden büyük bir kratere dönüştü. 

Lav akışının etkileyici görüntüleri, çatlaklar ortaya çıktıktan hemen sonra sosyal medyada dolaşmaya başladı. 

İzlanda Ulusal Yayın Servisi RÚV de YouTube kanalında bir canlı yayınla bebek volkanın doğumuna ışık tutuyor. 

Günlerdir binlerce kişi canlı yayında izliyor: Yeni bir 'bebek volkan' doğmak üzere

Bebek volkandan yükselen dumanlar uzaydan görüntülendi (Foto: ESA)

LAV AKIŞI ŞİDDETLENDİ

Yeni bebek volkanın doğduğu Litli-Hrútur, Fagradalsfjall volkanik bölgesinin bir parçası. 800 yıldır hareketsiz kalmasına rağmen, bu bölgede Mart 2021'de ve Ağustos 2022'de bir kere daha aktivite patlak verdi. En son patlamadan hemen önceki günlerde binlerce deprem meydana geldi.

Iceland Monitor, 25 Temmuz'da Litli-Hrútur'daki lav akışının şimdi Ağustos'taki hareketlilikten daha fazla, 12.4 milyon metreküp hacme ulaştığını bildirdi.

Avrupa Uzay Ajansı, Copernicus Sentinel-2 uyduları tarafından yakalanan ve patlamanın başlamasından bir gün sonra lav ve duman bulutunu gösteren bu inanılmaz görüntüyü de yayınladı.

PATLAMANIN SÜRESİ BİLİNMİYOR

Litli-Hrútur, başkent Reykjavik'in sadece 30.6 kilometre güneybatısındadır. Patlamanın hemen ardından biriken zehirli gazların hacmi, yetkililerin bölgeye erişimi kısıtlamasına neden oldu ve o ilk gece boyunca hızlı akan lav, kuru, yosunlu arazide yangınlara neden oldu. İtfaiyeciler bunu kontrol altına almayı başardı ve 17 Temmuz'dan bu yana bölge turistlere açık.

Değişken Dünya'nın hâlâ bazı sürprizleri olabilir. 2021'de bu bölge patladığında haftalar sonra yeni çatlaklar oluştu, bu nedenle uzmanlar sahayı çok yakından izliyor. İzlanda Met Ofisi yaptığı açıklamada, ziyaretçileri lav akışının tehlikeleri ve öngörülemeyen doğası konusunda uyardı. Patlamanın ne kadar sürebileceğine gelince, bunu kesin olarak söylemek zor.

Krater hala büyüyor ancak volkanlar üzerine çalışan doktora öğrencisi Laura Wainman, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Kraterin doğası gereği kararsız hale gelmeden önce ne kadar yükseğe çıkabileceğinin bir sınırı var, bu yüzden aktivite yüksek kalırsa, o zaman krater duvarının bazı bölümlerinin çökebileceği başka olaylar görmemizin mümkün olduğunu düşünüyorum." dedi. 

(Kaynak: IFL Science) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...