Güney Sudan: "Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var"

/ Kaynak: AA
Güney Sudan: "Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var"

DÜNYA Haberleri  / AA

Güney Sudan Maslahatgüzarı Kamonde: Sivil hizmetlerde, hukuk alanında, emniyet ve orduya ilişkin konularda Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var.

Güney Sudan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sebit Bullen Kamonde, Türkiye'nin Güney Sudan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olduğunu ve pek çok konuda eğitim desteği sunduğunu belirterek, "Kapasite geliştirme konusunda Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var. Sivil hizmetlerde, hukuk alanında, emniyet ve orduya ilişkin konularda verilecek desteğe her zaman açığız" dedi.
Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle bir araya gelen Kamonde, Güney Sudan'daki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Güney Sudan hükümetinin, demokratik kurumların oluşturulması için yoğun çaba sarf ettiğini ve anayasa çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Kamonde, bu konuda oluşturulan komitenin, Güney Sudan'ın çok kültürlü yapısına uyarlanabilecek en iyi sistemi bulmak amacıyla pek çok ülkede temaslarda bulunduğunu ifade etti.
Kamonde, "Güney Sudan'da yaklaşık 64 etnik grup bulunuyor. Etnik çeşitliliğin bizim için bir güç olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, dünyanın çeşitli bölgelerine bakarak onların anayasalarına ve hükümet sistemlerine nasıl şekil verdiklerini görmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Güney Sudan'daki krizin çözümü için yürütülen müzakereler kapsamında, 23 Ocak'ta çatışmaların durdurulmasını öngören bir anlaşma imzalandığını anımsatan Kamonde, ateşkesin ilanından bu yana muhalif güçler taahhütlerine tam olarak bağlı kalmasa da Cuba ve çevresinde şu anda durumun sakin olduğunu, kontrolün güvenlik güçlerinde bulunduğunu ve sokağa çıkma yasağının kalktığını kaydetti.
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da süren müzakerelere ilişkin beklentisi sorulan Kamonde, müzakerelere ön koşul olmadan devam etme konusunda anlaştıklarını ve gündeme odaklanmaları gerektiğini söyledi.
Güney Sudan'daki yabancı askeri kuvvetlere ilişkin soru üzerine ise Kamonde, Uganda güçlerinin 2008'den bu yana ülkede bulunduğunu ve bu durumun iki ülke arasındaki askeri işbirliğinden kaynaklandığını belirtti.


Türkiye'nin desteğine övgü
Kamonde, Güney Sudan'da Türkiye'nin oynayabileceği role de değinerek, Türkiye'nin, ülkesindeki barış sürecini açık şekilde desteklediğini ve bunun kendileri için büyük bir teşvik olduğunu ifade etti. Kamone, Türkiye'nin ülkesine destek sunduğu alanlara ilişkin şunları söyledi:
"Küresel bir oyuncu ve dost bir ülke olan Türkiye, Güney Sudan'ı ilk tanıyanlardan biri oldu ve kapasite geliştirmemiz amacıyla bize pek çok eğitim fırsatı sundu. Gümrük yetkililerimiz iki gün önce buradaydı, sağlık personelimiz burada eğitim gördü, yakında da emniyet güçleri görecek. Kapasite geliştirme konusunda Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var. Sivil hizmetlerde, hukuk alanında, emniyet ve orduya ilişkin konularda verilecek desteğe her zaman açığız."


Güney Sudan'daki müzakere süreci
Güney Sudan'daki krize son vermek amacıyla Güney Sudan hükümeti ve Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in görevden aldığı eski yardımcısı Riek Machar liderliğindeki muhalif gruplar arasında devam eden müzakerelerin 2. turu, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da dün başladı.
Cumhurbaşkanı Mayardit'in, görevden aldığı yardımcısı Machar'ı 16 Aralık'ta başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.
Krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyet arasında yürütülen müzakereler kapsamında, çatışmalara son verilmesini öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Müzakerelerde, Machar'a bağlı heyetin başlıca talepleri arasında yer alan 11 tutuklunun serbest bırakılması konusunda ihtilaf çıkmış ve meselenin daha sonra tartışılması konusunda ittifak sağlanmıştı. Bu kapsamda, gözaltına alınan 11 kişiden 7'si, 29 Ocak'ta serbest bırakılmıştı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...