Güney Kore'den uyarı: "Nükleer Savaş" çıkarsa küle döneriz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güney Kore'den uyarı: "Nükleer Savaş" çıkarsa küle döneriz

DÜNYA Haberleri

Önümüzdeki hafta ABD'ye yapacağı resmi ziyaret öncesinde konuşan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, "Güney ve Kuzey Kore arasında bir nükleer savaş çıkarsa muhtemelen tüm Kuzeydoğu Asya küle döner" yorumunda bulundu.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, iki ülkenin ittifakının 70. yıldönümü münasebetiyle ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı zirve için önümüzdeki hafta Washington'ı ziyaret etmeyi planlanıyor.

Zirve sırasında Yoon, müttefiklerin askeri testleri hızlandıran ve geçen hafta ilk katı yakıtlı kıtalararası balistik füzesini fırlatan Kuzey Kore'den gelişen tehditlere yanıtlarını iyileştirme çabalarından "somut sonuçlar" arayacağını söyledi.

Güney Kore'den uyarı:

"NÜKLEER SAVAŞ ÇIKARSA TÜM KUZEYDOĞU ASYA KÜLE DÖNER"

Yoon, önümüzdeki hafta ABD'ye yapacağı resmi ziyaret öncesinde Reuters'e verdiği röportajda, "Seul'ün kendi adına gözetleme, keşif ve istihbarat analiz kabiliyetini artıracağını ve Kuzey'in tehditlerini savuşturmak için ultra yüksek performanslı, yüksek güçlü silahlar geliştireceğini" söyledi.

"Güney ve Kuzey Kore arasında bir nükleer savaş çıkarsa, bu muhtemelen sadece iki taraf arasındaki bir sorun olmayacak, muhtemelen tüm Kuzeydoğu Asya küle döner. Bunun önüne geçilmeli" dedi.

Güney Kore'den uyarı:

GÜNEY KORE'DEN UKRAYNA'YA "ÖLÜMCÜL SİLAH YARDIMI" DESTEĞİ MESAJI

Yoon, ayrıca ilk kez Ukrayna'nın silahlandırılmasına karşı duruşunda bir değişiklik sinyali verdi.

Güney Kore, büyük çaplı bir sivil saldırıya maruz kalırsa, Ukrayna'ya olan desteğini insani ve ekonomik yardımın ötesine taşıyabileceğini duyurdu.

Yoon, hükümetinin Ukrayna'yı savunmaya ve yeniden inşa etmeye nasıl yardımcı olabileceğini araştırdığını söyledi.

GÜNEY KORE, RUSYA İLE TERS DÜŞMEKTEN ÇEKİNİYOR

Seul, "ölümcül silah yardımı" olasılığını dışladıktan bir yıldan fazla bir süre sonra ilk kez Ukrayna'ya silah sağlamaya istekli olduğunu öne sürdü.

Yoon, "Sivillere yönelik geniş çaplı bir saldırı, katliam veya savaş yasalarının ciddi şekilde ihlali gibi uluslararası toplumun göz yumamayacağı bir durum olursa, yalnızca insani veya mali destek konusunda ısrar etmemiz zor olabilir" dedi.

ABD'nin önemli bir müttefiki ve önemli bir topçu mühimmatı üreticisi olan Güney Kore, Batılı ülkelerden silah temini için artan baskıya rağmen, Moskova'nın Kuzey Kore üzerindeki etkisi nedeniyle şimdiye kadar Rusya'yı düşmanlaştırmaktan kaçınmaya çalışmıştı.

Kaynak: Reuters

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...