Güney Azerbaycan özgürlük ateşini yaktı! Asırlık işgali bitirmek için tarihî hamle

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güney Azerbaycan özgürlük ateşini yaktı! Asırlık işgali bitirmek için tarihî hamle

Dünya Haberleri

Karabağ zaferi uyanışa yol açtı. 100 yıl önce İran’ın topraklarını işgal ettiği Güney Azerbaycan Türkleri kurtuluş meclisini kuruyor. Teşkilat Komitesi Üyesi Dr. Mehmet Rıza Heyet, "100 yıl önce işgal edilen yurtlarımızı özgürleştirmek ve tarihin biçtiği misyonu ifa etmek için harekete geçtik. Bu Meclis milyonların duygu, fikir ve idealini temsil ediyor" dedi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Bundan tam 100 yıl önce toprakları resmen işgal edilerek özgürlüğü gasbedilen Güney Azerbaycan Türkleri kendi Millî Meclis’ini kuruyor. Kuruluş ilanı için gün sayan Güney Azerbaycan Türkleri, Millî Meclis’in kurucu niteliği yanında kurtuluş meclisi olacağını söylüyor.

Gazetemize konuşan Teşkilat Komitesi Üyesi Dr. Mehmet Rıza Heyet “Ankara ve Bakü’nün destek verdiği meclis tıpkı 1920’de kurulan TBMM’nin taşıdığı sorumluluk ve heyecan duygusuna sahip. Kendi geleceğimizi ve milletimizin iradesini temsil niteliği yanında Millî Meclis’in hedefi Türkiye ile Asya arasında kurulan Fars-Ermeni duvarını yıkmak olacak” dedi.

MERKEZ OLACAĞIZ

İran sınırları dâhilinde yaşayan en kalabalık nüfusun Türkler olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Rıza Heyet sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz hiçbir zaman bölücü, terörist refleksi sergilemedik. Asla haricî güçle de iş birliği yapmadık. Çünkü biz terör estiren, kaos üreten değil devlet kuran ecdadın torunlarıyız. İran’da hâkim güç iken 1925 yılında vatanımız önce bölündü sonra da kuzeyi Ruslar, güneyi ise İran tarafından işgal edildi. Şu an egemen olan Şii-Pers rejim halkımıza yönelik baskıyı olağanüstü artırdı. Başta Karabağ’da yaşanan zafer ve Türk coğrafyalarındaki uyanış Güney Azerbaycan halkını da derinden etkiledi. Yeniden azatlık türküleri söylemeye başladık. 100 yıl önce işgal edilen yurtlarımızı özgürleştirmek ve tarihin biçtiği misyonu ifa etmek için harekete geçtik. Bu Meclis milyonların duygu, fikir ve idealini temsil ediyor. İçerisinde olduğumuz zorlu şartlara rağmen Güney Azerbaycan’da yeniden kendi bayrağımızın dalgalanacağı millî marşımızın çalacağı günler gelene dek durmayacağız. Halkımızın iradesi ile kurulacak Meclis fikir, duygu, ideal birlikteliği yanında mücadelemizin de merkezi olacak."

120 KİŞİLİK LİSTE TAMAM

Türkiye ve Azerbaycan’ın destek verdiği Güney Azerbaycan Millî Meclisinin kuruluş çalışması 2022’de başladı. Teşkilat Komitesi oluşturulan Millî Meclis yaptığı iki kapsamlı toplantı ile yol haritasını netleştirdi. Resmî ilan öncesi bütün hazırlıklar tamamlandı. İran ve dünya genelinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ile kurulan temaslar ve istişareler sonucu 120 kişilik liste belirlendi. Güney Azerbaycan Millî Meclisinin resmen ilanı ile birlikte üye seçimlerinin de yapılması kararlaştırıldı.

Mehmet Rıza Heyet “Şu an iki milyona yakın Güney Azerbaycan Türkü vatanından sürüldü. İran’da yaşayan 35 milyonu aşkın Türk soylu içinde rejimin artan baskıları nedeniyle şartlar her geçen gün ağırlaşıyor. Bizim bölgelerle ilgili kirli senaryoların yazıldığını biliyoruz, izliyoruz. Şu an İran’ın 31 eyaletinden 11’i Türk egemen eyaletler... Bize yönelik başta PKK-PEJAK olmak üzere ciddi tehditler var. Meclisimiz bir yanı ile Güney Azerbaycan Türk’ünün siyasi, diplomatik haklarını savunurken diğer taraftan ise böyle bir tehdide karşı gereken önlemler konusunda çalışma yürütecek. Halkın kalesi, sesi ve umudu olacak. Bu güç birliği, inanç ve azimle yeni bir destan daha yazacağız” ifadelerini kullandı.

Güney Azerbaycan özgürlük ateşini yaktı! Asırlık işgali bitirmek için tarihî hamle

"TÜRK DÜNYASI BİZİMLE BİRLİKTE"

Güney Azerbaycan Millî Meclisi kuruluş aşamasında Azerbaycan’ı ziyaret etti ve üst düzey isimlerle görüştü. Türkiye ve Azerbaycan’da dört toplantı yapan komite, program ve seçim takvimine bu toplantılarda son şeklini verdi. Komite, 28-30 Kasım 2022 tarihlerinde Bakü’ye gerçekleştirdiği ziyarette Azerbaycan Parlamentosu milletvekilleri, muhalefet parti genel başkanları, Diaspora Komitesi Başkanı ve benzeri birçok önemli kurum temsilcisi ile özel görüşmelerde bulundu.

Teşkilat Komitesi Üyesi Dr. Mehmet Rıza Heyet, Millî Meclis’in aynı zamanda İran dışında dağınık bir şekilde faaliyet gösteren Güney Azerbaycan Türk aktivistlerini ve siyasi teşkilatlarını tek çatı altında birleştirme misyonu taşıyacağını belirtti. Meclis’in diğer etkinlik alanları ise baskıya maruz kalan Güney Azerbaycan Türklerinin haklarını savunmak. Uluslararası kurum ve kuruluşlara İran’da Türklere yönelik yapılmakta olan insan hakları ihlallerini duyurmak. Haksız yere gözaltına alınan, hapse atılan veya idam gibi ağır cezalara çaptırılan Türk aktivistlerinin haklarını müdafaa etmek, başta Türkiye ve Azerbaycan cumhuriyetleri olmak üzere Türk Dünyası ülkeleri ve Türk Devletleri Teşkilatı ile yakın irtibat sağlamak. Rıza Heyet’e göre, Türkiye dostu ülkeler bu süreçte Millî Meclis’in yanında yer alacak.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...