Global Times’dan NATO analizi: Türkiye'nin eşsiz rolünü gösteriyor

Global Times’dan NATO analizi: Türkiye'nin eşsiz rolünü gösteriyor

DÜNYA Haberleri

Çin merkezli gazetenin NATO analizi büyük yankı uyandırdı. Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’ya yönelik talepleri karşılanmazken Türkiye’nin Batı’nın taleplerinin karşılamasını istenmesinin haksızlık olduğu ifade edilen yazıda Ankara’nın barış müzakerelerine ev sahipliğine işaret edilerek “Türkiye'nin Avrupa ve hatta küresel güvenlikteki eşsizliğini gösteriyor” denildi.

İsveç ve Finlandiya NATO’ya resmen başvurdu. Terör unsurlarına desteği ile bilinen iki İskandinav ülkesinin üyeliği Türkiye için olumlu karşılanmadı. Ankara’nın veto engeline takılan İsveç ve Finlandiya Türkiye ile temas kurma girişimlerini sürdürüyor. Türkiye’nin tavrı ise net uluslararası alanda ses getiren duruşuyla konuşulan Ankara, Çin basınına konu oldu. Çin merkezli Global Times, “Finlandiya ve İsveç'in girişimini engellemek, Türkiye'nin büyük güç olarak eşsiz rolünü gösteriyor” başlıklı haberiyle NATO analizini yayınladı.

Global Times’dan NATO analizi: Türkiye'nin eşsiz rolünü gösteriyorKuzey Atlantik Antlaşması Örgütü

 

TÜRKİYE’NİN OYUNA İHTİYAÇLARI VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsveç ve Finlandiya ile terör örgütlerine siyasi, finansal ve askeri desteğin kesilmesini, Türkiye'ye yönelik silah ambargosuna da son verilmesi gerektiğini kurduğu temaslarda dile getirdi. Çözüm için diyalog devam ederken Erdoğan İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım hedefine yönelik itirazını yineledi. Erdoğan, iki ülkenin 18 Mayıs'ta NATO'ya katılmak için resmen başvurduğu ancak ittifaka dahil olabilmek için oy birliği, yani mevcut 30 müttefik ülkenin hepsinin birden onay vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Global Times’dan NATO analizi: Türkiye'nin eşsiz rolünü gösteriyor"Finlandiya ve İsveç'in girişimini engellemek, Türkiye'nin büyük güç olarak eşsiz rolünü gösteriyor"

“TÜRKİYE İTİLİP KALKILACAK BİR ÜLKE DEĞİL”

Analizde, ismi paylaşılmayan Pekin merkezli bir uluslararası ilişkiler uzmanı, “Batı, Türkiye'nin taleplerini karşılayamazken, Türkiye'den Batı'nın taleplerini karşılamasının istenmesi haksızlık.” dedi. Haberde, aynı uzmanın, “Türkiye, itilip kakılacak bir ülke değil. Rusya ve Ukrayna ile müzakerelere ev sahipliği yapmak, Türkiye'nin Avrupa ve hatta küresel güvenlikteki eşsizliğini gösteriyor” şeklindeki ifadeleri paylaşıldı. Türkiye'nin kaldıraçsız olmadığı belirtilerek, “kritik coğrafi etkisi göz önüne alındığında, ABD ve Batı'yı İsrail-Filistin meselesi ve İran ile nükleer anlaşma konularından uzak tutabileceği” kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...