Gazze'yi vazgeçilmez yapan detay! İngilizlerin gaz arama ruhsatı sona eriyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gazze'yi vazgeçilmez yapan detay! İngilizlerin gaz arama ruhsatı sona eriyor

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail'in Gazze'yi işgal etmek istemesinin asıl amacı ne? İddialara göre Gazze'nin ele geçirilme isteğinin temel sebebi zengin doğalgaz rezervleri. İşte Gazze ve doğalgaz gerçekleri..

İsrail ile Hamas arasındaki savaş 7 Ekim'den bu yana sürüyor. İşgalci İsrail ordusu, Hamas'a bağlı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın düzenlediği 'Aksa Tufanı Operasyonu'nu' bahane ederek Gazze'yi işgal etti. İşgalci ordu saldırılarında binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Ölenlerin 6 binden fazlasını çocuklar oluşturdu. İşgalci İsrail ile Hamas arasında savaşın 49.gününde bir 4 günlük ateşkes imzalandı. Bu ateşkes barışın ilk adımı olarak yorumlansa bile İsrail, katliamları sürdüreceğini duyurdu. İsrail, Hamas'ın füze tehdidleri sebebiyle savaşı sürdürceğini duyursa da Gazze'nin işgali ile ilgili çeşitli spekülasyonlar ortaya atılıyor. İddialara göre, Gazze'nin işgal edilmek istenmesinin en büyük sebebi büyük gaz alanları. 

GAZZE GAZ REZERVLERİ

Gazze Şeridi kıyısından 30 km  açıkta bulunan iki doğal gaz rezerv alanından  oluşuyor. Gaza Marine One ve Gaza Marine Two olarak da bilinen bu  gaz sahaları, 1999 yılında  British Gas  Grubuna  doğal gaz sahaları için bölgeyi araştırmasına izin verdiğinde keşfedildi. Bu bölgede keşfedilen güvenilir gaz rezervinin yaklaşık 38 milyar m3 olduğu belirlendi. Uzmanlar bu doğal gazın Filistin’in 15 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağı gibi satışından gelir elde edilmesine de imkan tanıyacağını açıklamıştı.

Gazze'yi vazgeçilmez yapan detay! İngilizlerin gaz arama ruhsatı sona eriyor

Kasım 1999'da Filistin Otoritesi ile imzalanan 25 yıllık bir anlaşma ile  British Gas (BG Grubu) ve ortağı, Atina merkezli  ve Lübnanlılara ait Consolidated Contractors International Company (CCC) şirketine bu bölgede  petrol ve gaz keşif hakları verilmişti. British Gas’ın lisansı , birkaç İsrail açık deniz gaz tesisine bitişik olan tüm Gazze  Offshore Deniz Bölgesi'ni kapsamaktaydı. Gazze kıyı şeridindeki gaz rezervlerinin yüzde 60'ının Filistin'e ait olduğu kabul edilmekteydi. British Gas  Grubu 2000 yılında Gazze Marine-1 ve Gazze Marine-2 adlı iki kuyu açmıştı. Bu rezervlerin  yaklaşık 4 milyar dolar değerinde  yaklaşık 38 milyar m3  olduğu tahmin edilmekteydi. Bunlar British Gas tarafından  açıklanan rakamlar olup  bazı kaynaklar Filistin gaz rezervlerinin çok daha büyük olabileceğini açıklamıştı.

İNGİLİZ ŞİRKETLERİN SÖZLEŞMESİ SONA ERİYOR

İngiliz şirketlerin 8 Kasım 1999 da imzaladıkları 25 yıllık anlaşma gereğince ,Gazze deniz sahasındaki gaz arama hakları 2024'te sona eriyor.

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Dağıstan Kafkasyalı 27 Kasım 2023 16:09

Altından İngilizin çıkmadığı bir fitne fucur çatışma var mıdır bu coğrafyada? Dessas ve sinsi sömürgeci İngiliz

Sonraki Haber Yükleniyor...