Gazze’deki katliamın faturası ağır oldu… Ekonomistler Netanyahu’yu uyardı: Aklını başına al!

Düzenleyen: / Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Gazze’deki katliamın faturası ağır oldu… Ekonomistler Netanyahu’yu uyardı: Aklını başına al!

DÜNYA Haberleri  / Turkiyegazetesi.com.tr

İsrail 31 gündür yoğun bombardıman altında bıraktığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların faturası ağır oldu. İsrail’in darbe alan ekonomisini manşetine taşıyan Financial Times Gazetesi, 300 ekonomistin Netanyahu’ya çağrısına yer verdi. Yüzlerce ekonomiste Netanyahu’ya seslenerek, “Durumun ciddiyetinin farkında değil” diyerek uyardı.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları, ülke ekonomisine darbe vurdu. İsrail ordusunun Gazze’de 7 Ekim’den bu yana soykırıma varan saldırıları yerel para biriminde değer kaybına neden oldu. Bir ayı aşkındır süren çatışmaların devam etmesi durumunda ülke ekonomisinde ciddi bir daralma yaşanacağı belirtiliyor.

EKONOMİSTLERDEN İSRAİL’E UYARI

Eski İsrail Merkez Bankası başekonomisti Asher Blass, İsrail'de ekonomik büyümenin çatışmalardan olumsuz etkileneceğini, gerilemenin boyutunun çatışmaların süresine bağlı olacağını ifade etti. Yatırım şirketi Psagot'un başekonomisti Guy Beitor da "İsrail'in girdiği çatışmanın uzun sürmesi ve ekonomide talebe ciddi zarar vermesi bekleniyor" dedi.

ÇATIŞMANIN MALİYETİ 17 MİLYAR DOLAR

Tel Aviv'deki yatırım kuruluşu Meitav'ın başekonomisti Alex Zabezhinsky ise 60 gün süreceğini tahmin ettikleri çatışmaların maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olacağını belirtti.

Söz konusu tutar, mühimmat ve yedek askerlerin seferber edilmesi, doğrudan çatışmaların maliyeti, maddi zararın tazmini, işletmelere ve ailelere yardım ödemeleri ve işsizler için tazminatı içeriyor. Bu tutar, toplam ekonomik çıktının (GSYH) yüzde 3,5'ine tekabül ediyor. 7 Ekim'de başlayan çatışmaların maliyetinin iki ülke arasında daha önce yaşanan çatışmaların maliyetinden yüksek olacağı tahmin ediliyor.

FİNANCİAL TİMES: İSRAİLLİ İŞLETMELER ZOR DURUMDA

İsrail'in ekonomik performansının kötüye gitmesini manşetine taşıyan Financial Times, “Savaş ekonomiyi vururken İsrailli işletmeler zor durumda” başlıklı bir haber yayımladı.

Ülkede 350 bin kişinin yedek askerlik görevi için Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına gönderilmesi de iş gücünü olumsuz etkiledi.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de işletmelerin kayıplarını telafi için paket açıkladı. İsrail Merkez Bankası, küçük işletmeler için 2,6 milyar dolarlık kaynak ayırdı. Financial Times, Gazze'ye en yakın bölgelerde işletmelerin üçte ikisi ya kapatıldı ya da faaliyetlerini minimuma indirdiğini, yarıdan fazlasının ise yüzde 50 veya daha fazla gelir kaybı bildirdiğini ortaya çıkardı. Belediyeler ise çok sayıda şantiyeyi kapattı.

YÜZLERCE EKONOMİSTTEN NETANYAHU’YA ÇAĞRI

Geçtiğimiz hafta 300 önde gelen İsrailli ekonomistten oluşan bir grup, Netanyahu ve Smotrich'e "aklını başına toplama" çağrısında bulundu. Açık bir mektupta, "İsrail'in aldığı ağır darbe, ulusal önceliklerde köklü bir değişiklik yapılmasını ve fonların savaşın zararlarını gidermek, mağdurlara yardım etmek ve ekonominin rehabilitasyonu için büyük miktarda yeniden yönlendirilmesini gerektiriyor" dediler.

Netanyahu Perşembe günü yaptığı açıklamada destek paketinin "sadece başlangıç" olduğunu söyledi. Ancak bir düşünce kuruluşu olan Start-Up Nation Policy Institute'un başkanı ve ekonomistlerin mektubunun imzacılarından biri olan Eugene Kandel, hükümetin "durumun ciddiyetini hâlâ anladığını göstermediğini" söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...