Gazze'de yapay zeka ile katliam! İşgalci İsrail 'Habsora' kullanarak sivilleri bilerek öldürdü
Gazze'de ateşkesin ardından çatışmalar devam ediyor. İşgalci İsrail’in Gazze’deki toplu katliam saldırılarının arkasında Habsora isimli yapay zekâ uygulamasının olduğu ortaya çıktı.
İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de katliamlarına devam ediyor. Haftalardır süren saldırılarda can kaybı 16 bine dayanırken, 7 günlük insani aranın ardından saldırıya geçen İsrail iki gün içinde de 200'den fazla sivili katletti. Esir takasında ise 81 İsrailli ve 240 Filistinli özgürlüğe kavuştu. Ancak insani aranın sona ermesi ile İsrail ordusu,1 Aralık'ta yeniden Gazze Şeridi’ne yönelik kanlı saldırılarına başladı. İşgalci İsrail’in Gazze’yi topyekûn bir şekilde hedef alan saldırılarının arkasında Habsora isimli yapay zekâ uygulamasının olduğu ortaya çıktı.
ÇOCUKLAR KASITLI ÖLDÜRÜLDÜ
Habsora’nın girilen veriler ışığında vurulacak hedefleri çok hızlı bir şekilde belirlediği aktarılırken sistemin sivil altyapının kasıtlı olarak vurulmasında kullanıldığı öne sürüldü. Buna göre vurulan her hedefte kaç sivilin öldürüleceğinin bile bilindiği ifade edildi.
Tel Aviv merkezli "+972" isimli internet sitesinin Local Call işbirliğiyle yaptığı İsrail ordusunun otomatik üretilen hedeflerle Gazzeli sivilleri bilerek öldürdüğünü ortaya çıkaran araştırmayı yapan gazeteci Yuval Abraham, "Gazze'de bir çocuk öldürüldüğünde, bunun nedeni birilerinin buna karar vermiş olmasıdır" dedi.
YAPAY ZEKA İLE HEDEF OLUŞTURULDU
Araştırmasını 7 istihbarat mensubuyla yapılan görüşmelere dayandırdığını belirten Abraham, kaynaklarının şu anki saldırılar dahil olmak üzere 2021, 2022 ve 2014'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarda yer aldığını ifade etti.
İZLEYİN - İSRAİL’İN KATLİAMLARINA YAPAY ZEKA DESTEĞİ! ‘HABSORA’ İLE DAHA FAZLA KAN AKTI
Abraham, "Orduda, Gazze'deki hedefleri işaretlemek için yapay zeka kullanımı giderek artan bir eğilim." ifadesini kullandı. Abraham, bu eğilimin, 2019'da, Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi döneminde askeri operasyonlarda hedef üretimini hızlandırmak için yapay zekayı kullanmayı amaçlayan yeni bir birimin kurulmasıyla başladığını anlattı. İsrail ordusunca yeni hedefler üretmek için geliştirilen "Habsora" (The Gospel) adı verilen yapay zeka teknolojisinin işlev ve amacına ilişkin Abraham, şunları söyledi: "İsrail'in Gazze'ye yönelik 2014'teki saldırısında bulunan konuştuğum kaynaklara göre, İsrail ordusunun hedefleri yaklaşık 3 hafta sonra tükenmişti. Kaynaklar, önceki operasyonlarda ordunun bombalayacak hedefleri tükenirken, İsrail kamuoyunda bir zafer imajı oluşturmak amacıyla savaşa devam etme ihtiyacı olduğunu anlattı. Bence bu artan yapay zeka kullanımıyla hedef oluşturmadaki hızlanma, kısmen bu soruna bir yanıt. Hedeflerimiz tükeniyor ve şu anda kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla bu programlar kullanılarak hedef üretiliyor. Bunlardan birine "The Gospel" deniliyor. Kaynaklara göre bu (program), 'kitlesel suikast fabrikası'nın çalışmasını kolaylaştırıyor. Hedef üretme hızı şu anda İsrail'in hedefleri bombalama hızından daha hızlı. Ordu kaynaklarına göre, bu yapay zeka araçları kullanılarak bu savaş sırasında 12 bin hedef oluşturuldu, bu da 2014 savaşının tamamında bombalanan hedeflerin 2 katından çok daha fazla."
SİVİLLERİN BİNALARI BİLEREK VURULUYOR
İsrail'in sivil altyapılara saldırarak toplum üzerinde "şok etkisi oluşturmanın" savaş taktiği olarak kullanıldığını belirten Abraham, İsrail ordusunun, 2014'te sivil altyapı olan çok katlı konut binalarını "güç hedefleri" olarak adlandırmaya başladığını dile getirdi.
Abraham, ordunun, bu 8, 12, 14 katlı binaların bombalanmasının "meşru kılan askeri hedefler olduğunu" iddia ettiğini belirterek, "İsrail istihbaratından konuştuğum 3 kaynak, güç hedefleri fikrinin, Gazze'deki Filistinli sivil toplum üzerinde baskı kurmak için tüm bu sivil altyapı olan binalara kasıtlı saldırmak olduğunu söylüyor. Bu da daha sonra Hamas üzerinde baskıya dönüşüyor." dedi.
İsrail istihbaratı içindeki kaynakların, İsrail'in, 15 Mayıs'ta, Gazze'de yerle bir ettiği ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ve Katar merkezli televizyon kanalı Al Jazeera'nın ofislerinin de bulunduğu çok katlı binanın "güç hedefi" (sivil altyapı) olduğunu teyit ettiğini aktaran Abraham, "Bir kaynak, 'Çok katlı binaları bombalarsak, sivillerin Hamas'ın egemen olmadığını, kontrolü kaybettiklerini hissetmelerine neden olur gibi bir fikir olduğunu' söyledi. Bir kaynak da 'Bunun bir tür terör taktiği olduğunu düşündüğünü' söyledi." ifadesini kullandı.