Gazze katliamı İsrail ekonomisine darbe vurdu! Binlercesi işsiz kaldı, gelir kaybı büyük

Kaynak: Haber7
- Güncelleme:
Gazze katliamı İsrail ekonomisine darbe vurdu! Binlercesi işsiz kaldı, gelir kaybı büyük
DÜNYA Haberleri  / Haber7

Gazze'yi bombardımana tutan ve kadın-çocuk ayırt etmeksizin katliam yapan işgalci İsrail'in ekonomisi alarm veriyor. Ülkede şirketlerin 3'te 1 kapandı, kalanlar ise yüzde 50'den fazla gelir kaybına uğradı.

Bir ay önce Hamas'ın silahlı kanadı tarafından İsrail'e yönelik başlatılan Aksa Tufanı operasyonunda İsrail, Gazze'yi abluka altına aldı. Ülkedeki 350 bin kişi yedek askerlik görevi için Gazze Şeridi'ne ve Lübnan sınırına gönderildi.

İsrailliler, çatışmalar nedeniyle gıda dışı harcamalarda kısıtlamaya gitti. Hem harcamaların azalması hem de yedek askerlik nedeniyle gidenlerin oluşturduğu işgücü açığı İsrail şirketlerini iflasın eşiğine getirdi. Ekonomik krize giren İsrail, işgücünün 3'te1'ini kaybederken faaliyetlerine devam eden şirketlerin gelirlerinde de yüzde 50'ye varan düşüş yaşandı.

Londra merkezli Financial Times’ta yer alan bir habere göre; çatışmalar sonrası siyonistlerin 488 milyar dolarlık ekonomisi sarsıldı ve binlerce kişi işsiz kaldı.

İSRAİLLİ İŞLETMECİDEN 'ACİL YARDIM' ÇAĞRISI

Gazze’nin çevresindeki yerleşim yerlerinden tahliye edilen İsrail vatandaşları, işgal altındaki diğer şehirlerin otellerine yerleştirildi. Tahliye edilen 1000 kişiye otel odalarını açan Atlas isimli bir otelin müdürü Lior Lipman, İngiliz medyasına konuşarak acil yardım çağrısında bulundu.

İsrailli işletmeciler, İsrail hükümetinin söz vermesine rağmen maliyetleri karşılamadığını söyledi ve iflasın eşiğinde olduklarını belirtti.

"DEVLET HALKINI TERK EDİYOR"

İsrail Başbakanı Netanyahu, savaşın etkileriyle mücadele etmek için büyük miktarda nakit para aktarılmasını vaadetti ancak İsrailli iş adamları, hükümetin sağladığı yardım paketinin yetersiz olduğunu ve yardım şartlarının ağır olduğunu vurguladı.

İsrail Üreticiler Derneği Başkanı Ron Tomer, birçok kişinin zararının temin edilmediği eleştirisinde bulundu. "Devlet halkını terk ediyor" diyen Tomer, "Maaş çeklerinde ciddi bir sarsıntı yaşayacağız" ifadesinde bulundu.

YÜZDE 18’LİK İŞGÜCÜ ÇALIŞMIYOR

İsrail’de yaklaşık 764 bin kişi savaş durumundan dolayı çalışmıyor. Askere alınma, şehir ve kasabalardan tahliye, okulların kapanması nedeniyle çocuklarına bakma gibi sebeplerden dolayı işgücünün yüzde 18’i istihdam edilemiyor. En çok etkilenen alanın ise inşaat sektörü olduğu belirtiliyor.

Gazze’ye yakın bölgelerde işletmelerin büyük çoğunluğu faaliyet gösteremiyor. Söz konusu işgal edilmiş bölgelerde işletmelerin 3’te 2’si ya kapanmış ya da minimum düzeyde faaliyet gösteriyor. Faaliyet gösteren diğer işletmeler ise yüzde 50’den fazla gelir kaybına uğradı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...