Fransız polisinden gösterilere karşı yeni önlem: Özel cihazlara sızıp casusluk yapacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fransız polisinden gösterilere karşı yeni önlem: Özel cihazlara sızıp casusluk yapacak

DÜNYA Haberleri

Fransız milletvekilleri tarafından oylanan bir tasarı, Fransız polisinin isyan çıkaran şüphelilerin telefonlarının, laptoplarının ve diğer cihazlarının kamerasını, mikrofonunu ve GPS'ini kullanarak casusluk yapabilmesini öngörüyor.

Fransa'daki şiddet olaylarının yankıları sürerken ülkede tartışma başlatacak bir uygulama gündeme geldi. Fransız milletvekilleri çarşamba günü geç saatlerde, polisin isyanda rol oynayan şüphelilerin telefonlarının ve diğer cihazlarının kamerasını, mikrofonunu ve GPS'ini uzaktan etkinleştirerek casusluk yapabilmesi gerektiğine karar verdi.

Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, bunun "yılda onlarca vakayı" etkileyebileceğini söylerken de casusluk hükmünün hak savunucuları tarafından otoriter bir gözetmen tüzüğü olarak saldırıya uğradığını düşünüyor.

Telefonların yanı sıra dizüstü bilgisayarları, arabaları ve diğer bağlantılı nesneleri kapsayan tedbir, en az beş yıl hapis cezası gerektiren suçlarda şüphelilerin ses ve görüntülerinin yanı sıra konumlarının da belirlenmesine izin verecek.

'TEMEL ÖZGÜRLÜKLER İHLAL EDİLECEK'

Dijital haklar grubu La Quadrature du Net Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada hükümlerin "temel özgürlüklerin ihlali konusunda ciddi endişelere yol açtığını" belirtti.

"Güvenlik hakkı, özel yaşam ve özel yazışma hakkı" ve "serbestçe girip çıkma hakkı"na atıfta bulunan grup, öneriyi "ağır güvenlik önlemlerinin" bir parçası olarak nitelendirdi.

'İNSANLARIN HAYATI KURTULACAK'

Karara göre hükmün kullanımı, hakim tarafından onaylanacak ve gözetim toplam süresi altı ayı geçmeyecek. Kararın hedefinde, doktorlar, gazeteciler, avukatlar, hakimler ve milletvekilleri gibi hassas meslekler olamayacak.

Dupond-Moretti, "George Orwell'in total gözetim altındaki bir toplumu anlattığı romanı 1984'ün totalitarizminden çok uzaktayız" dedi. Dupond-Moretti, yasa sayesinde "insanların hayatlarının kurtulacağını" da sözlerine ekledi.

Başka hükümleri de içeren bir makalenin parçası olan ve itiraz edilen yeni karar, parlamentodan geçecek olan daha geniş bir adalet revizyonunun tasarısı olarak Ulusal Meclis tarafından oylandı.

Kaynak: AFP

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...