Fransız eski liderden Türkiye'nin Azerbaycan hedefine nokta atış: Erdoğan Osmanlı hayalinden vazgeçmedi

Düzenleyen: / Kaynak: Fransa Basını
- Güncelleme:
Fransız eski liderden Türkiye'nin Azerbaycan hedefine nokta atış: Erdoğan Osmanlı hayalinden vazgeçmedi

DÜNYA Haberleri  / Fransa Basını

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Azerbaycan’ın 23 saatte başarıyla tamamladığı ve Karabağ’ı tamamen özgür hale getirdiği anti terör operasyonunu hazmedemedi. Türkiye'nin Osmanlı'yı yeniden canlandırmaya çalıştığını söyleyen Hollande ülkesini de sert sözlerle eleştirdi.

Kardeş ülke Azerbaycan, aylar önce işgal altından kurtardığı Karabağ’daki yasa dışı Ermeni silahlı güçlerinin kökünü kazımak için anti terör operasyonu başlattı. Azerbaycan askeri unsurları 23 saatin sonunda hedeflerine ulaşarak operasyonu sona erdirdi.

Operasyonun yankıları tüm dünyada devam ederken Ermenistan’ın müttefiki Fransa’da hüzün hakim.

“FRANSA İÇİN REZİLLİK, AVRUPA UTANÇ”

2012-2017 yılları arasında Fransa'nın cumhurbaşkanı olarak görev Hollande, Dağlık Karabağ'daki gelişmeleri değerlendirdi.

Bölgede oluşan tablo içi "Fransa için rezillik, Avrupa için utanç" diyen Hollande, "Ermenistan'ın sınırlarını garanti altına almalıyız. Fransa ön safta olmalı" görüşünü savundu.

"HER TÜRLÜ YARDIMI YAPMAK GEREKLİ"

Hollande, “Ermenistan’ı yalnız bırakmak Fransa için bir rezalettir ve Avrupa için bir utançtır. Ermenistan’ın sınırlarının dokunulmaz olduğunu açıklamanın zamanı gelmiştir. Ben cumhurbaşkanıyken Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir çözüm bulmak için arabuluculuk çalışmalarına katılmıştım. Bugün, adalet ve onur, Fransa’nın Ermenilere olabilecek her türlü yardımı yapmanın gerekli olduğunu gösteriyor” dedi.

“ERDOĞAN HAYALİNDEN VAZGEÇMEDİ”

Hollande, Ukrayna’da başarısız olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kafkaslarda intikam almayı amaçlıyor. Rusya’nın kontrolü olmadan Ermenistan’ın yok olma tehdidiyle tehlikesi içinde olduğunu göstermeye kararlı. Erdoğan da Osmalı hayalinden vazgeçmedi ve Azerbaycan’ın olabileceği en son noktaya kadar ilerlemesine zorluyor." ifadelerini kullandı.

"FRANSA KINAMALI"

Hollande sözlerini şöyle devam ettirdi;

Fransa, Dağlık Karabağ’ın işgalini kınamalı. Bundan sonra Azerbaycan’ın atacağı adım Azerbaycan’ın Ermenistan’daki başka bir bölgeyi ele geçirmesi ve Türkiye ile bir bağlantı bölgesi oluşturması olabilir. Bakü’nün askeri bütçesi, Ermenistan’ın bütün bütçesine denk.

Hollande ayrıca Birleşmiş Milletler’in Ermenistan sınırlarını koruması gerektiğini de söyledi.

FRANSIZ DIŞİLERİ BAKANI ERMENİSTAN'A GİDİYOR

Öte yandan Fransız medyası, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın salı günü Erivan’a gideceğini duyurdu.

KARABAĞ ZAFERİ SONRASI ERMENİSTAN'IN PROVOKASYONLARI

44 günlük 2. Karabağ Savaşı sonrası, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar tansiyonun yükselmesine neden olmuştu. Sözde rejim son günlerde kontrolündeki topraklarda Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri, sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulunmuştu.

Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya, arazilere mayın döşemeye devam etmişti.

Fransız eski liderden Türkiye'nin Azerbaycan hedefine nokta atış: Erdoğan Osmanlı hayalinden vazgeçmedi

ANTİTERÖR OPERASYONU

Ermenistan'ın bu hukuk bilmez hareketlerine Azerbaycan'ın cevabı gecikmedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği bildirilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Fransa Basını
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...