Fransa’nın 2. Dünya Savaşı’ndaki Cezayir kandırmacası!

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

1939 yılında başlayan 2. Dünya Savaşında Fransa saflarında savaşan Cezayirli ve Senegalli vatandaşlar kendilerine vaad edilen bağımsızlığı kazanmak için çok ağır bedeller ödedi. Hatta Cezayir bugün Afrika kıtasındaki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneği olarak kabul ediliyor. Peki Fransanın kara kıtadaki bu kirli izleri neler? Özgürlük mücadelesinde neler yaşandı?

Fransa, yüzyıllar boyunca Osmanlı yönetiminde kalan Cezayir'i 1830'da işgal etti. Kuzey Afrika'daki diğer sömürgelerin aksine Cezayir'i topraklarına katan Paris, buraya 1 milyona yakın yerleşimci göndererek kalıcılığını pekiştirdi.

Tarihler 1939’u gösterirken, Almanya tarafından işgal edilen Fransa’nın daha çok insana ihtiyacı vardı. İkinci dünya savaşı ve diğer askeri operasyonlarında, bağımsızlık vaadiyle Cezayir halkını da kendi cephesinde savaşmaya ikna etmişti. Ancak savaş bittikten sonra Fransa vaadini yerine getirmedi.

1 Kasım 1954'te Cezayir'in bağımsızlık oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi bir bağımsızlık bildirgesi yayınladı ve sömürgecilere karşı ayaklanma çağrısında bulundu. Bu çağrı sonucunda panikleyen Fransa ise Cezayir’e daha fazla asker yığdı. 

Ulusal Kurtuluş Cephesi Fransa'nın sömürgeci askerlerini hedef alan birçok eylem gerçekleştirdi.

4.000 Cezayirli sokaklara çıktı. "İşgale son" ve "Eşitlik istiyoruz" yazılı pankartlarla Fransa protesto edildi.  Ancak Fransız Sömürge yönetiminin bu gösteriye tepkisi sert oldu. Gösteri kanlı bir şekilde bastırıldı. 

Fransız askerleri tarafından Silahsız protestoculara makineli tüfeklerle ateş açıldı ve Fransız ordu birlikleri binlerce kişiyi öldürdü.

Ülkede sıkıyönetim ilan edildi, bazı köylere hava saldırıları yapıldı. Binlerce insan gözaltına alındı ve sorgusuz bir şekildi infaz edildi.

Ülkede yıllar süren insanlık dışı savaşta, yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerinden oldu.

Fransa tıpkı Cezayir’de yaptığı gibi İkinci Dünya Savaşı'nda kendi saflarında savaşan Senegalli askerleri de katletti.

Batı Afrika cephesinde savaşan Senegalli askerler Fransa yüzünden cepheye gittiler. Fransa ise isyan bahanesiyle Senegalli askerlerin kaldığı kampta katliam yaptı.

Fransa uzun süre öldürülen asker sayısının 35 olduğunu savundu. 2014'te dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande ise 70 askerden söz etti. Söz konusu askerlerin yakınları ise yaklaşık 400 askerin katliam kurbanı olduğunu ifade ediyor.

Senegalliler Fransız arşivlerinin açılmasını istese de Fransa bu konuda sessiz kalmaya devam ediyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...