Fransa'daki okullara 'laiklik' ayarı: Bol giysileri 'tesettür' diye yasaklayacaklar

- Güncelleme:
Fransa'daki okullara 'laiklik' ayarı: Bol giysileri 'tesettür' diye yasaklayacaklar

DÜNYA Haberleri

Fransa, abaya olarak adlandırılan tesettür giysilerinin okullarda giyilmesine yasak getirmeye hazırlanıyor.

Fransa’da Hükûmet Sözcüsü Olivier Veran, abaya ve benzeri uzun elbiseler için “politik bir saldırı aracı” olduğu yorumunu yaptı. Abayanın başkalarına kendi dinini empoze etme aracı olduğunu savunan Veran “Okullar laikliğin mabedidir” ifadesini kullandı. Veran, başı açık kadınlar için de moda biçimi olarak kabul edilen abayayı dinî sembol olarak değerlendirerek, sınıflarda gösterişli kıyafetleri giymeyi doğru bulmadığını aktardı.

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ın abaya ve entari tarzı uzun tesettür giysilerinin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması tepkilere yol açtı. Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Abdallah Zekri “Abaya, dinî bir kıyafet değil, mağazalara gittiğinizde uzun ve bol bir elbise olan abayayı görürsünüz” dedi. Paris Barosu hukukçularından avukat Asif Arif, Bakan Attal’ın açıklamalarına ironiyle karşılık vererek “Gabriel Attal laikliğe göre bir giysinin dini nitelikte olup olmadığına fetva verecek bir kabiliyete sahip” ifadelerini kullandı. Fransa’da yayın yapan l’Opinion gazetesi, öğrencilerin “İslami kıyafet” tercihindeki artışı bir çeşit “salgın hastalık” olarak nitelemişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Macron, herhangi bir “salgın hastalık” durumunun “tedbir almayı” gerektirdiğine işaret ederek, eski Eğitim Bakanına gerekli tedbirleri alması talimatını vermişti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...