Fransa'da 'yabancılara oy hakkı'nda hayal kırıklığı

/ Kaynak: AA
Fransa'da 'yabancılara oy hakkı'nda hayal kırıklığı

DÜNYA Haberleri  / AA

Fransa'da Sosyalist Parti Hükümeti'nin, yerel seçimlerde yabancılara oy hakkı verilmesi önerisinden vazgeçmesi, Türk göçmenlerde hayal kırıklığı yaşattı.

Başbakan Manuel Valls'in, "Yerel seçimlerde yabancılara oy hakkı verilmesinin mevcut koşullarda uygun olmadığı" yolundaki açıklamasına, Türk göçmen dernekleri yetkilileri tepki gösterdi.
Strazburg'da faaliyet gösteren Türk Göçmen İşçileri ile Dayanışma Derneği (ASTU) temsilcisi Muharrem Koç, "Bu açıklamayı hayal kırıklığı içinde karşılıyoruz. Bize kaç kere söz verdiler kaç kez vazgeçtiler. Yabancı düşmanı aşırı sağın güçlenmesinden korktukları için bunu yaptıklarını söylüyorlar ama aşırı sağ 25 yıldır ülkede sürekli oylarını artırıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.
- "Aşırı sağın politikalarına teslim oluyorlar"
Fransa'da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşu COJEP'in yöneticisi Ali Gedikoğlu yerel seçimlerde yabancılara oy hakkından vazgeçilmesinin "Fransa'da merkez sağ ve merkez sol partilerin giderek aşırı sağın politikalarına teslim olduklarını gösterdiğini" söyledi.
Paris'teki Türk göçmen derneği ACORT temsilcisi Ümit Metin ise "Sosyalist Hükümet'in aşırı sağın yükselişinden korktuğu için yerel seçimlerde yabancılara oy hakkı verilmesi vaadinden vazgeçtiğini" savundu.
- Diğer sivil toplum kuruluşlarının tepkileri
Fransa'daki Türk derneklerinin yanı sıra ülkede diğer sivil toplum kuruluşları da yaptıkları açıklamalarla hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu.
Fransa İnsan Hakları Derneği (LDH) yaptığı yazılı açıklamada, "yabancılara yerel seçimlerde oy hakkı tanınmasının, toplumda ayırımcılığın giderilmesinde de önemli bir rol oynayacağı" görüşünü dile getirdi.
Fransa Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik Dayanışması (ACLEFEU) temsilcisi Mohamed Mechmache, iktidar partisindeki tavır değişikliğini "iki yüzlülük" olarak değerlendirdi. Mohamed Mechmache, sol partinin kendisine oy verenleri hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...