Fransa Meclisi tartışmalı yasayı kabul etti: Telefon kamerasıyla takip edilebilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fransa Meclisi tartışmalı yasayı kabul etti: Telefon kamerasıyla takip edilebilecek

DÜNYA Haberleri

Fransa Meclisi, polislerin takip için telefon kameralarını ve mikrofonlarını uzaktan kullanmasına izin veren yasa tasarısını onayladı. Sivil toplum kuruluşları, yasanın potansiyel olarak suistimal edilmesinden endişe duyuyor. Öte yandan, Fransa'nın Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti, suçluları takip etmeye dayanan bu sistemin kullanımının son derece kısıtlı olacağına vurgu yaparak, meşhur 1984 romanındaki 'gözetim' durumuna benzemediğini ifade etti.

Fransız kolluk kuvvetleri yakında suçlu olduğu iddia edilen kişileri gözetlemek için geniş kapsamlı bir yetkiye sahip olabilir. Fransa Ulusal Meclisi'ndeki milletvekilleri, polisin telefon ve diğer cihazlardaki kameraları, mikrofonları ve GPS konum sistemlerini uzaktan etkinleştirerek şüphelileri izlemesine imkan tanıyan bir yasa tasarısını onayladı.

Le Monde'a göre, bir yargıcın söz konusu yetkilerin kullanımını onaylaması gerekecek. Öte yandan, yakın zamanda değiştirilen yasa tasarısı gazeteciler, avukatlar ve diğer hassas mesleklere karşı bu yöntemin kullanılmasını yasaklıyor. Ayrıca polisler, bu yöntemi yalnızca ciddi vakalarda ve en fazla altı ay kullanabilecek. GPS ise en az beş yıl hapis cezası gerektiren suçlarda takip edilebilecek. 

Yasa tasarısının daha önceki bir versiyonu Senato'dan geçti ancak değişikliğin yasa olabilmesi için yasama organının onayını alması gerekecek.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN UYARI

Öte yandan, sivil haklar toplulukları alarma geçti. Dijital haklar grubu La Quadrature du Net daha önce suistimal potansiyeline dikkat çekmişti. Tasarıda neyin ciddi suç teşkil ettiği net olmadığı için, Fransız hükümetinin bunu çevreci aktivistleri ve ciddi tehdit oluşturmayan diğer grupları hedef almak için kullanabileceğinden endişe ediliyor. Ayrıca, daha önce endişe verici güvenlik politikalarının daha az ciddi suçlara da yayıldığına dikkat çekti.

Bunun yanı sıra grup, uzaktan erişimin güvenlik açıklarını da beraberinde getirebileceği konusunda uyarıyor. 

Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti, söz konusu takip yetkisinin bir yılda yalnızca belli başlı olaylarda kullanılabileceğini ve bunun yazar Orwell'in 1984 adlı romanındaki gözetim durumundan uzak olduğunu söyledi. Politikacı, bunun hayat kurtaracağını savunuyor.

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...