Foreign Policy'den Ortadoğu itirafı: Herkes kendi rotasını çiziyor, ABD'ye ihtiyaç yok

Düzenleyen: / Kaynak: Foreign Policy
- Güncelleme:
Foreign Policy'den Ortadoğu itirafı:  Herkes kendi rotasını çiziyor, ABD'ye ihtiyaç yok

DÜNYA Haberleri  / Foreign Policy

ABD merkezli Foreign Policy, ABD'nin son dönemde Ortadoğu'da azalan etkisine dikkat çeken bir analiz yayımladı. Analizde, “Suudi Arabistan, İsrail, Türkiye ve Mısır'ın liderleri, Washington'un temel çıkarlarını açıkça göz ardı ederek kendi yollarını çiziyorlar." denildi

ABD’nin müttefiklik hukukuna aykırı politikaları, Washington’un Ortadoğu’da yalnız kalmasına neden oluyor. ABD’nin kritik jeopolitik değere sahip bölgede bulunan müttefikleri, alternatiflere yöneliyor. ABD’de önde gelen haber platformlarından Foreign Policy (FP), Washington’un bölgedeki düşüşünü ele aldığı bir yazı yayımladı.

FP, ABD’nin Ortadoğu’daki tarihi müttefikleri olduğunu belirttiği Türkiye, İsrail, Suudi Arabistan ve Mısır’ın son yıllardaki tercihlerini ele alarak, Washinton’un bölge ülkeleri üzerindeki etkisinin azaldığını aktardı. 'Amerika'nın Ortadoğu'sunun sonu' başlıklı yazıda, söz konusu dört ülkenin dış politikalarında kendi rotalarını çizdiğini belirten FP, bunu ABD’ye rağmen yaptıklarını kaydetti.

Lübnan asıllı Hisham Melzem’in kaleme aldığı yazıda, “Bölgenin dört büyük ülkesi Washington'un güvenini yitirdi” ifadesine yer verildi. Kendi çıkarlarını önceleyen Ankara, Tel Aviv, Riyad ve Kahire’nin ABD’nin endişelerini dikkate almadığını ifade etti.

Foreign Policy'den Ortadoğu itirafı:  Herkes kendi rotasını çiziyor, ABD'ye ihtiyaç yok

Analizin devamında, “Suudi Arabistan, İsrail, Türkiye ve Mısır'ın liderleri, Washington'un temel çıkarlarını açıkça göz ardı ederek kendi yollarını çiziyorlar. Rusya, Çin, Hindistan veya birbirleriyle (açık veya gizli) daha yakın siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerin kendilerine ABD'ye karşı uygun alternatifler sağlayacağına inanıyorlar. Açıkça söylemek gerekirse, Amerika'nın Orta Doğu'daki dört geleneksel dayanağı artık güvenilemeyecek kadar kırılgandır." denildi.

SOVYETLER BİRLİĞİ'NİN DAĞILMASINA DİKKAT ÇEKTİ

ABD’nin Soğuk Savaş döneminde sıklıkla kullandığı Sovyetler Birliği tehdidinin de kaybolduğunu ifade eden Melzem, “Bir zamanlar ABD ile bağları güçlendiren tarihsel faktörler de ortadan kalktı” dedi.

Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasıyla yerine geçen Rusya’nın dört ülke için aynı tehdidi oluşturmadığını belirten yazıda, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Muhammed bin Salman ve Erdoğan ile bu liderlerin Biden'la olduğundan daha sıcak kişisel ilişkilere sahip” değerlendirmesinde bulundu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Foreign Policy
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...