Foreign Policy'den ABD'ye KAAN uyarısı: Geride kalacak

- Güncelleme:
Foreign Policy'den ABD'ye KAAN uyarısı: Geride kalacak
DÜNYA Haberleri

ABD merkezli Foreign Policy dergisi, Türkiye'nin üstün özellikli KAAN uçağını örnek göstererek, savaş uçağı üretiminin dünyada çok kutuplu bir noktaya doğru ilerlediğini belirtti. Dergi, "ABD bu sürece uyum sağlamazsa geride kalacak" uyarısı da yaptı.

Dünyada ABD ve Çin başta olmak üzere birkaç ülkenin kontrol ettiği 5. Nesil savaş uçağı üretimine yeni aktörler de katılmaya başladı.

Halihazırda üretim yapan ülkeler, oldukça üstün teknolojiye sahip uçaklarını başka ülkelerle paylaşmak istemiyor. Bu durum, yerel üretim dahil yeni çözüm arayışlarına neden oluyor.

Söz konusu yeni tren, başta ABD olmak üzere pek çok ülke basını tarafından yakından takip ediliyor.

SAVAŞ UÇAĞI PAZARI TEKEL OLMAKTAN ÇIKIYOR

ABD’nin etkili politika dergilerinden Foreign Policy, dünyadaki savaş uçağı üretiminin çok kutuplu bir noktaya kaydığını belirten bir haber yayımladı. Dergi, Türkiye dahil çok sayıda yeni aktörün 5. Nesil dahil yüksek teknoloji ve bilgi gerektiren uçakları yerel çözümlerle üretmeye başladığına dikkat çekti.

‘’Savaş uçağı üretimi çok kutuplu dönemine giriyor’’ başlıklı analizde, "F-35 ve ABD yeni rekabete ayak uydurabilecek mi?" sorusu yöneltiliyor.

Foreign Policy'den ABD'ye KAAN uyarısı: Geride kalacak

ULUSAL SAVAŞ UÇAKLARI DÖNEMİ

Dergide yer alan analizde, ABD ve Rus şirketlerinin öncülük ettiği jet motoru pazarının, savaş uçağı veya tank satışlarıyla karşılaştırıldığında pek dikkat çekmediği ancak çok sayıda ülkenin ulusal uçak üretmeye başladığı ve bu durumun da oldukça zorlu bir süreç olan motor tedarikinin önemini artırdığını vurguladı.

TÜRKİYE KAAN İLE KATILDI

Ulusal 5. Nesil uçak üretim trendine Türkiye’nin de ‘’KAAN’’ adlı savaş uçağıyla katıldığına dikkat çekildi.

Dergide, TUSAŞ'ın KAAN savaş uçağıiçin açıkladığı kabiliyetlere yer verilerek, üstün hava hakimiyetini yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzili, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş, yapay zekâ ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü ile sağladığı bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca Türkiye’nin yanı sıra Güney Kore, Tayvan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin de ulusal üstün teknolojili savaş uçağı üretimi için çalışmalar sürdürdüğü ifade edildi.

Güney Kore'nin, KAI KF-21 Boramae, Tayvan'ın ise Ching-Kuo projelerini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

BAE’nin yerli ve milli savaş uçak üretim hedefini bu yılın başında açıkladığı ve bu hedef doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdiğine değinildi.

BAE’nin de yakın müttefiki Suudi Arabistan'ın ise İtalya-İngiltere-Japonya ortaklığındaki savaş jeti programına katılabileceği aktarıldı.

ABD UYUM SAĞLAMAZSA GERİDE KALACAK

Söz konusu analizde, bu ülkelerin bir şekilde pazara gireceği belirtilerek, "Washington, diğer ülkelerin jetlerine güç sağlayan sistem ve teknolojilerin satışına öncelik vererek ayak uydurmazsa, ABD küresel savunma pazarında geride kalacak." tespiti yapıldı.

İsrail'in, IAI Lavi programı 1987'de iptal edildikten sonra savaş uçağı üretemediği ve muhtemelen de üretmeyeceği belirtilerek, bunun gerekçesi Tel Aviv'in ABD uçaklarına öncelikli erişime sahip olması gösterildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Foreign Policy

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...