Finlandiya Parlamentosu'ndan tarihi oylama: NATO tasarısına onay verildi

- Güncelleme:
Finlandiya Parlamentosu'ndan tarihi oylama: NATO tasarısına onay verildi

DÜNYA Haberleri

Finlandiye’nın NATO üyeliği için kritik dönemeçe gelindi. Finlandiya Parlamentosu'ndaki tarihi oylama sonuçlandı. Finlandiya'nın NATO üyeliği ile ilgili yasa tasarısı oy çoğunluğu ile kabul edildi.  

Finlandiya Parlamentosu'nda, NATO üyeliği ile ilgili yasa tasarısı oylamaya sunuldu. Yapılan oylama sonucunda 200 sandalyeli parlamentoda ilgili tasarı 7'ye karşı 184 oyla kabul edildi. Oylamada 1 kişi boş oy kullandı.  Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasının ardından geçtiğimiz Mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Şu ana kadar 30 NATO ülkesinden 28'i İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolüne imza atmıştı.

Finlandiya Parlamentosu'ndan tarihi oylama: NATO tasarısına onay verildi

TÜRKİYE-İSVEÇ-FİNLANDİYA ZİRVESİ

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini Türkiye dışında onaylamayan tek ülke olan Macaristan ise, 6-9 Mart tarihlerinde iki ülkenin üyeliği için parlamentoda oylama yapılacağını duyurmuştu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki üçlü Türkiye-İsveç-Finlandiya zirvesinin Mart ayında yapılması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mutabakata vardıklarını aktarmıştı.

Finlandiya Parlamentosu'ndan tarihi oylama: NATO tasarısına onay verildi

"ÜYELİK SÜRECİ TÜRKİYE VE MACARİSTAN’IN ELİNDE"

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile SAMAK İskandinav Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, "Üyelik süreci Türkiye ve Macaristan’ın elinde" demişti. Marin, İsveç ile üyelik süreci kapsamında yakın çalışmalar yürüttüklerini ve iki ülkenin NATO üyeliğinin sadece kendi geleceklerini değil, NATO'nun geleceğini de etkilediğini ifade etti. “Süreç boyunca, tüm kriterleri yerine getiriyoruz. Bu konuda bir sorun olmamalı” diyen Marin, “Umut ediyorum ki Türkiye ve Macaristan'ın da yakın zamanda onay vermesiyle bu sürecin en kısa sürede tamamlanması” ifadelerini kullandı. Sürecin Türkiye ve Macaristan’ın elinde olduğu söyleyen Marin, “Umarız bu süreç yaz ayındaki zirve öncesinde tamamlanır ama dediğimiz gibi bu onların elinde” açıklamasında bulundu.

(İHA)

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...