Filistin'de köyler "açık hapishane"

Filistin'de köyler "açık hapishane"

DÜNYA Haberleri

Dışarıdan kimsenin girip çıkmasına izin verilmeyen köylerde yaşayanlar, ekonomik sıkıntının yanı sıra dış dünya ile irtibat kurmakta büyük güçlük çekiyor.

İsrail, Filistinlilerin yaşadığı Batı Şeria'daki bazı köyleri "açık hava hapishanesine" nbsp;dönüştürüyor. Bunlardan biri de Yahudi yerleşim birimleri ve Ayrım Duvarıyla çevrili olan Beyt İksa köyü. Kudüs'ün 13 kilometre uzağında üç tarafı Yahudi yerleşim birimleri ile çevrili olan ve bir tarafında da Ayrım Duvarı bulunan Beyt İksa'ya, köy halkı dışındakilerin girip çıkmasına izin verilmiyor. İsrail güçlerinin girişte kontrol noktası kurduğu köye, burada yaşayan 2.500 Filistinlinin dışında yalnızca özel izinli kişiler girebiliyor. Köylüler, ekonomik sıkıntı çekmenin yanı sıra dış dünya ile irtibat kurmada büyük güçlük çekiyor. Beyt İksa köyünde yaşayan Filistinli çiftçi Reşad Avad, "İsrail'in yerleşim birimleri dolayısıyla köyümüz açık hava hapishanesine döndü. Yolları kapattılar, topraklarımızı elimizden aldılar, halkı evlerinden zorla göç ettirmek istiyorlar ancak ne yaparlarsa yapsınlar biz burada kalacağız" dedi. İsrail'in 1967'de kendilerine ait 50 dönüm tarım arazisine el koyduğunu belirten Avad, şunları söyledi: "Şimdi de Yahudi yerleşim birimleri için 12 dönüm araziye daha el koymak istiyorlar. İsrail askerleri, köyün çıkışında kontrol noktası oluşturdu, köy halkı dışındakilerin girişine izin vermiyor. Ancak İsrail'e daha önceden bildirip izin alanlar köye girebiliyor. Bu durum, özellikle esnafı olumsuz etkiliyor. nbsp;
ABBAS'TAN DİN SAVAŞI UYARISI
Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah'ta düzenlenen Uluslararası Yerel Yönetimler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in siyasi çatışmayı neredeyse dinî çatışmaya dönüştürdüğünü ifade etti. Abbas, İsraillilere seslenerek, "Kutsallarımıza, camilerimize ve kiliselerimize yaklaşmayın çünkü bu, nerede sonlanacağı bilinmeyen bir patlamaya yol açar" ifadesini kullandı. nbsp;
İSRAİL, KÖYLÜLERİ ZORLA GÖÇ ETTİRMEK İSTİYOR
Filistinli Abdulmecid Habab, eskiden Beyt İksa köyünün daha kalabalık olduğunu, köylülerin 1948 ve 1967'de İsrail tarafından zorla göç ettirildiğini dile getirdi. Habab, Ayrım Duvarı ile de Kudüs'le bağlantılarının tamamen koparıldığını kaydetti.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...