Filipinler ile ABD arasında 10 yıllık savunma anlaşması

/ Kaynak: AA
Filipinler ile ABD arasında 10 yıllık savunma anlaşması

DÜNYA Haberleri  / AA

Filipinler ile ABD arasında, Filipinler'de ABD askeri varlığının genişletilmesine imkan tanıyan 10 yıllık bir anlaşma imzalanacağı bildirildi.

Biri hükümette görevli 3 Filipinli yetkili, Associated Press'e yaptıkları açıklamada, Genişletilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması'nın, ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkeye yapacağı ziyaretten hemen önce yarın Filipinler Savunma Bakanlığında imzalanacağını belirtti. Anlaşmanın, Amerikan askerlerinin seçilmiş askeri kamplara geçici erişimine, savaş uçaklarının ve gemilerin ön konumlandırmasını yapmalarına imkan sağlayacağı belirtildi.Filipinli hükümet yetkilisi, "geçici ve rotasyonel prensipte" konuşlandırılacak takviye Amerikan askerlerinin sayısı konusunda açıklama yapmazken, sayının Filipinler'deki kamplarda düzenlenecek ortak askeri faaliyetlerin boyutuna bağlı olacağını söyledi.Filipinler'in güneyine 2002'den bu yana terörizmle mücadele eğitimi ve danışmanlık hizmeti sağlamak için yüzlerce Amerikan askeri konuşlandırıldı. Filipinler anayasası, kalıcı ABD askeri üslerine izin vermiyor. Yabancı askerlerin varlığı, eski ABD sömürgesi olan Filipinler'de hassas bir konu.
Filipinler Senatosu, 1991 yılında ülkedeki iki büyük ABD üssünün kapatılması yönünde oy vermişti. Öte yandan Senato 1999 yılında ABD ile Amerikan askerlerinin ülkeye geçici ziyaretlerine izin veren anlaşmayı onaylamıştı. Bu, yüzlerce Amerikan askerinin, ülkenin güneyinde isyancılarla mücadele eden Filipinler askerlerine, terörizmle mücadele eğitimi vermesinin önünü açtı.
Son dönemde Filipinler'in, Çin ile petrol ve doğalgaz zengini Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilim benzeri dış tehditlere odaklandığı biliniyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...