Fildişi Sahili sandık başına gidiyor

/ Kaynak: AA
Fildişi Sahili sandık başına gidiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara, ekimde tekrar seçilirse 3. kez devlet başkanı seçiminde aday olmayacak.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Dlamini Zuma, Vattara ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Fildişi Sahili devlet başkanının bu yıl tekrar seçilirse 2020'de iktidarı bırakacağını belirtti. Zuma, Vattara ile Nijerya ve Togo'da barış içinde geçen seçimlerden bahsettiklerini söyleyerek geriye Fildişi Sahili, Gine ve Burkina Faso'daki seçimlerin kaldığını, bunların da iyi geçmesini umduklarını ifade etti. Fildişi Sahili'nde ekimde devlet başkanı seçimi düzenlenecek. Anayasanın 35. maddesine göre devlet başkanı en fazla 2 kez iktidara gelebiliyor.
Vattara, 6 Mayıs 2011'den bu yana iktidarda bulunuyor. Fildişi Sahili'nde Devlet Başkanı Vattara, martta iktidar partisinden tekrar aday olduğunu açıklamıştı.
Gine ve Burkina Faso'da devlet başkanının 3. kez iktidara gelmesinin önünü açan anayasa değişikliği planları ve seçim takvimi tartışmalara neden olmuştu.
Ülkede 28 Kasım 2010'daki devlet başkanlığı seçimini kaybeden Laurent Gbagbo'nun tüm uluslararası çağrılara rağmen görevi seçimin galibi Alassane Vattara'ya devretmemesi siyasi krize yol açmıştı. Gbagbo, 30 Kasım 2011'de Fildişi Sahili yetkililerince Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmiş ve haziranda yargılanmasına karar verilmişti.
Fildişi Sahili'nde 2010-2011'deki krizde 3 bin kişi ölmüştü.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...